Cercetatorii au descoperit a noua planeta din sistemul solar si i-au calculat orbita prin intermediul informatiilor venite de la telescopul spatial Hubble. De asemenea, s-a calculat si la ce distanta se afla a noua planeta.
Oamenii de stiinta au teoretizat de o perioada indelungata de timp despre a noua planeta din acest sistem solar, exoplaneta cu o orbita excentrica, iar acum exista dovezi care indica faptul a acest lucru e posibil.
Cercetatorii care folosesc telescopul spatial Hubble au stabilit ca o exoplaneta aflata de 336 de ani-lumina distanta, HD 106906 b, are o orbita intr-atat de excentrica incat traverseaza marginea discului si a cercurilor de resturi ale sistemului stelar binar la fiecare 15.000 de ani.
E ca si cum Jupiter ar calatori dincolo de Centura Kuiper. Daca a noua planeta din acest sistem solar exista, aceasta ar putea orbita Soarele in acest mod.
Oamenii au descoperit acea exoplaneta, aflata 336 de ani-lumina distanta initial in 2013, dar au fost necesare masuratorile exacte ale Hubble (inclusiv informatii istorice) pentru a calcula orbita.
Este prima planeta de acest gen cunoscuta care are acest tip de orbita excentrica. Nu e clar cum si-a creat a noua planeta din sistemul solar aceasta orbita, dar teoria principala e ca s-a format langa stelele sale gazda, iar discul de gaz a adus-o spre interior.
Efectele gravitationale ale celor doua stele au expulzat-o spre exterior, dar o stea trecatoare a stabilizat orbita. Descoperirile ar putea oferi informatii rare despre inceputurile sistemelor stelare, inclusiv ale noastre.
Acest sistem stelar are doar 15 milioane de ani si nu e nevoie de o perioada lunga de timp pentru a se forma o orbita asemanatoare cu cea a planetei 9. Exista inca intrebari, dar unele dintre ele s-ar putea sa aiba raspunsuri relativ curand.