In acest moment, majoritatea internetului este gazduit pe diferite servere dedicate. Asta inseamna ca, atunci cand doriti sa accesati un site web, continutul de pe acel site web este transmis de pe acel server. Acum se pare ca Brave, un browser care se concentreaza pe confidentialitate, intentioneaza sa contribuie la un internet descentralizat. Cel mai recent update al browserului Brave aduce ceea ce este cunoscut sub numele de IPFS.
Asta inseamna ca, in loc ca continutul unui site web sa fie gazduit pe un server centralizat, acesta este acum descentralizat datorita browserului Brave si este gazduit pe mai multe noduri care pot fi raspandite in intreaga lume.
Conform unei analogii destul de precise de la publicatia Motherboard, acest lucru e similar cu BitTorrent si indica ca site-uri web precum The Pirate Bay nu gazduiesc de fapt continutul torrentului si se bazeaza in schimb pe grupuri de persoane pentru a partaja fisierul in sine.
Conceptul de internet descentralizat nu este nou, dar integrarea IPFS de catre browserul Brave permite implementarea acestui lucru. Pentru cei care se intreaba de ce ne-am dori un internet descentralizat, exista anumite avantaje.
Unul dintre avantajele internetului descentralizat este ca ar putea oferi o experienta mai rapida, putand accesa un site web printr-un nod care este mai in proximitatea dv. De asemenea, s-ar putea reduce cu internetul descentralizat costurile operationale pentru editorii care s-ar putea sa nu fie dispusi sa cheltuiasca o multime de bani pe servicii de gazduire.
De asemenea, internetul descentralizat ar putea fi util impotriva cenzurii, iar guvernelor le-ar putea fi imposibil sa cenzureze continutul. Desigur, exista si dezavantaje, cum ar fi faptul ca lipsa unui server centralizat inseamna ca autoritatile nu prea vor mai putea urmari site-urile si continutul ilegal.