Cand hackerii au atacat cibernetic conturile de email ale Parlamentului Marii Britanii in luna iunie, a fost tentant sa se dea vina pe Rusia. La urma urmei, a fost ocupata in ultima vreme cu asta.
Totusi, se pare ca oamenii isi indreapta atentia inspre directia gresita. The Times a aflat ca serviciile de informatii din Marea Britanie au dat vina pe Iran – acesta ar fi primul atac cibernetic al tarii impotriva Parlamentului Marii Britanii, de fapt.
Desi daunele reale au fost relativ limitate (aproximativ 30 de conturi ale membrilor parlamentului Marii Britanii au fost compromise de atacul cibernetic din aproximativ 9000 de conturi totale), intruziunea indica faptul ca Iranul a devenit un jucator serios in lupta cibernetica dupa ani de zile in care a fost in mare parte o tinta.
Oficialii nu comenteaza atacul cibernetic, dar exista cateva teorii cu privire la motivul pentru care Iranul si-a asumat acest risc. O teorie indica faptul ca aceasta a fost intr-adevar o misiune de explorare: tara ar fi cautat date care ar putea compromite interesele Marii Britanii sau care ar putea forta tara sa efectueze concesii.
Tara din Asia ar fi cautat si un avantaj in comert. Exista chiar posibilitatea ca unele grupuri din Garda Revolutionara a Iranului sa fi incercat sa submineze acordul proliferarii nucleare a tarii in incercarea de a-l anula, oferind oficialilor scuza necesara pentru a relua cercetarea tehnica nucleara completa.
Aceasta este ultima parte care a ingrijorat politicienii din Parlamentul Marii Britanii. Potrivit oficialilor, legatura dintre Iran si atacul cibernetic a complicat incercarile prim-ministrului Theresa May de a proteja acordul nuclear.
Acestia nu credeau ca acest lucru a schimbat discutia in favoarea acordului (macar arata de ce Iranul trebuie ingradit), dar nu mai este la fel de simplu ca a pretinde ca Iranul care a atacat Parlamentul Marii Britanii a trecut de momentul critic.