Cercetatorii de la Universitatea Linköping si de la Institutul Regal de Tehnologie din Suedia au creat ceea ce acestia numesc „primul tranzistor facut din lemn”, o miscare care ar putea duce la dezvoltarea de electronice ecologice din lemn si chiar la controlarea plantelor electronice.
Acestia au folosit lemn balsa tratat cu un polimer din plastic conductiv pentru a crea tranzistorul din lemn. Desi dispozitivul rezultat e cel putin la fel de plastic ca materialul lemnos, e un progres important pentru ca e prima data cand un dispozitiv electronic functional a fost construit din material lemnos.
Tranzistorul din lemn nu a fost creat de cercetatorii din Suedia pentru nicio intrebuintare specifica in minte, ci pentru a demonstra ca e posibil.
Acest tranzistor din lemn e mai mare si mai lent decat cei moderni din siliciu, avand nevoie de 5 secunde pentru a se activa si de 5 secunde pentru a se dezactiva.
In ciuda acestor dezavantaje, cercetatorii cred ca acest concept are intrebuintari practice precum reglementarea „plantelor electronice” si utilizarea pentru intrebuintari pentru care tranzistorii organici nu sunt potriviti.
Tranzistorul e o componenta fundamentala a electronicelor moderne, permitand controlul fluxului de electroni intr-un circuit. Primul a fost brevetat in 1925 de fizicianul Julius Edgar Lilienfeld, dar abia in 1947 si 1948 tranzistorul a fost produs de John Bardeen, Walter Brattain si William Shockley la Bell Labs.
Acesta a inlocuit tuburile vidate, ceea ce a dus la electronice mai mici, mai usoare si mai fiabile. De atunci, aceasta componenta fundamentala pentru electronice a fost miniaturizata pana in punctul in care un singur circuit integrat poate contine miliarde de astfel de componente electronice fundamentale.