Presupunem ca pe vremuri cand nu existau telefoanele mobile si cand acestea nu erau folosite de elevi in scoli, existau mai putine surse de bruiaj in clase. Acum ca telefoanele mobile si tabletele sunt omniprezente, profesorii vor trebui sa se ocupe de ele, precum si de alte tambalauri pe care le fac de obicei elevii in scoli.
Pentru cei care cred ca interzicerea folosirii telefoanelor mobile de catre elevi ar fi o idee buna, a aparut un studiu care le sustine teoria. London School of Economics a publicat recent un studiu (via BBC) in care au aflat ca notele elevilor din scoli s-au imbunatatit in scolile in care telefoanele mobile au fost interzise in a fi folosite.
Probabil ca profesorii de acolo sar in sus de bucurie. Studiul a cuprins mai multe scoli situate in patru orase britanice. In studiu, s-a concluzionat faptul ca notele elevilor din scoli au crescut cu mai mult de 6%. Pare logic. Nu mai pierzi vremea trimitand mesaje ci folosesti timpul ala invatand ceva. Bineinteles, cine se omoara cu asa ceva.
„Am aflat nu numai ca rezultatele elevilor s-au imbunatatit, ci si cu cat s-au imbunatatit. Am aflat ca interzicerea folosirii telefoanelor pentru elevi a fost echivalenta cu o ora suplimentara pe saptamana la scoala, sau cu cresterea anului scolar cu 5 zile”, potrivit unuia dintre cercetatori.
Nu este clar inca daca aceasta masura ar putea fi aplicata si in restul tarilor, avand in vedere ca in alte tari si in alte sisteme de educatie exista alte atitudini privind folosirea telefonului mobil.
De exemplu, in New York, primarul de acolo a ridicat interzicerea utilizarii telefoanelor mobile in scoli sustinand ca in acest fel se va reduce inegalitatea. In Marea Britanie, scolile vor trebui sa-si creeze propria politica privind utilizarea telefoanelor mobile de catre elevi.
Cu toate acestea, pentru unii, mai ales pentru cei din generatia mai veche, acest studiu despre interzicerea telefoanelor mobile pare destul de convingator. Asta ar insemna ca elevii din scoli de acum 20-30 de ani erau mai buni decat cei din ziua de azi, ceea ce nu e adevarat. Ceea ce stia un adult instruit, acum stiu tinerii care n-au ajuns nici la majorat. Cred ca nu mai este nevoie sa vorbesc despre tinerii foarte pregatiti care acum schimba lumea.
Fie ca-i telefon mobil, fie ca-i carte, daca le folosesti pentru a te informa, atunci e acelasi lucru. Dar pana la urma depinde cum folosesti tehnologia si de fiecare elev in parte. Aceasta este diferenta dintre elevii de pe vremuri si cei din ziua de azi: accesul la informatie.