Desi un tratament complet pentru Alzheimer nu a fost inca descoperit, cercetatorii progreseaza cand vine vorba despre detectarea precoce a acestei boli. Acest lucru le va permite pacientilor sa caute un tratament care sa ajute la incetinirea efectelor bolii, sau cel putin le va oferi mai mult timp pentru a-si pune treburile in ordine si pentru a se pregati pentru inevitabil.
Recent, se pare ca cercetatorii de la Universitatea Bari din Italia au facut niste progrese destul de interesante in ceea ce priveste detectarea precoce, iar cu ajutorul inteligentei artificiale, se pare ca au reusit sa dezvolte un algoritm capabil sa detecteze boala cu 10 ani inainte ca simptomele sa apara.
Modul in care au procedat cercetatorii consta in faptul ca acestia au analizat 67 de scanari prin imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) cu inteligenta artificiala care au provenit de la 38 de pacienti cu Alzheimer plus 29 de oameni care nu aveau Alzheimer.
Scanarile au fost impartite in regiuni mici, iar apoi a fost folosita inteligenta artificiala pentru a analiza conexiunea neurala dintre ele. Apoi au pus inteligenta artificiala la test prin scanarea creierelor a 148 de subiecti, dintre care 48 aveau Alzheimer, in timp ce alti 48 aveau tulburari cognitive usoare care mai tarziu au dus la Alzheimer.
Inteligenta artificiala a reusit sa diagnosticheze in 86% din cazuri cand vine vorba despre Alzheimer si in 84% din timp cand vine vorba despre tulburarile cognitize usoare.
Sistemul de inteligenta artificiala este departe de a fi gata pentru a fi utilizat in masa din cauza numarului limitat de scanari pe care a fost testat, dar pana acum acesta pare a fi destul de promitator. Inteligenta artificiala ar putea fi o unealta buna de detectare a Alzheimer-ului.