Dezastrul de la centrala nucleara de la Cernobil a avut loc acum 30 de ani si presupunem ca acesta serveste la a ne reaminti cat este periculoasa este energia nucleara, in ciuda potentialului ei de a putea fi folosita pentru lucruri bune.
In mod interesant, se pare ca guvernul ucrainean a decis ca poate din cenusa Cernobil poate iesi ceva bun.
Potrivit unei stiri de The Guardian, guvernul ucrainean a inaintat o idee in care pustiul nuclear care inconjoara Cernobilul ar putea fi folosit si transformat intr-o ferma solara, o forma de stocare a energiei mult mai ecologica si sigura.
Propunerea cu ferma solara din Cernobil a guvernului ucrainean a fost trimisa mai multor banci, iar 6000 de hectare de pamant abandonat care inconjoara zona ar putea fi transformat in ceva mai folositor si productiv.
Propunerea guvernului ucrainean indica de asemenea ca odata cu aceasta initiativa ecologica, va fi generata o cantitate de aproximativ 1000MW de energie solara din ferma solara si alti 400MW din alte surse regenerabile.
Cu toate acestea, desi este mai sigura, presupunem ca din perspectiva energiei rezultate ferma solara paleste in comparatie cu centrala nucleara care avea o capacitate de 4000MW.
Exista de asemenenea problema fezabilitati, cum ar fi daca e sigur sa se construiasca o ferma solara in jurul zonei Cernobil. Cu toate acestea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pare sa fie interesata de ideea cu ferma solara in Cernobil a guvernului ucrainean.
Potrivit unui purtator de cuvant, „Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ar putea lua in considerare participarea la acest proiect, atata timp cat exista propuneri viabile de investitie si toate celelalte probleme de mediu si riscuri pot si solutionate pentru satisfacerea bancii”.