Multumita documentelor secrete dezvaluite si incarcate pe internet de fostul angajat bine-cunoscut al CIA, Edward Snowden, felul in care privim intimitatea s-a schimbat pentru totdeauna.
Ceea ce era socant a fost faptul ca guvernele si-au spionat proprii cetateni, lucru care a facut in schimb companiile tehnologice sa fie mai transparente in legatura cu cat de des sunt abordate de organismele guvernamentale pentru a le oferi datele utilizatorilor.
Din pacate, daca sperai ca aceste cereri s-au mai domolit ca urmare a acestor dezvaluiri, gresesti. De fapt, se pare ca exista o crestere a numarului acestor cereri guvernamentale, cel putin potrivit ultimului raport de transparenta al Google (via Recode). Potrivit Google, numarul cererilor guvernamentale pe care le-au primit pana la sfarsitul anului 2016 a fost de 45.550.
Asta spre deosebire de anul 2015 cand numarul cererilor guvernamentale era de 40.677. Cu toate acestea, vestea buna este ca se pare ca, desi numarul lor este in crestere, Google a raspuns la mai putine dintre acele cereri guvernamentale.
In 2016, Google a raspuns la 60% dintre acelea, versus anul 2015 cand au raspuns la 64% dintre ele. Varful a fost atins spre sfarsitul anului 2010 cand Google a raspuns la 76% dintre cererile guvernamentale.
Potrivit lui Kent Walker de la Google, „In multe feluri, acest lucru nu ar trebui sa fie surprinzator. Avand in vedere ca mai multi oameni folosesc serviciile noastre si ca oferim unele noi, este normal ca vedem o crestere a cererilor guvernamentale. De exemplu, Gmail avea aproximativ 425 de milioane de utilizatori in 2012 si mai mult de un miliard pana in anul 2016”.