Un judecator federal a decis in 2013 ca un furnizor de internet din Statele Unite nu poate fi fortat de FBI sa-i ofere date private fara ca utilizatorul sa fie informat despre asta mai intai.
Cu toate acestea, a avut loc o schimbare a legii acum, ceea ce inseamna ca furnizorii de internet din Statele Unite nu mai sunt obligati sa-l notifice pe utilizator ca sunt urmariti de FBI. O decizie a unei Curti de Apel federale din Statele Unite a pronuntat acum cateva zile o decizie conform careia furnizorii de servicii de internet, institutiile financiare si operatorii de telefonie mobile nu mai au voie sa-i informeze pe utilizatori ca acestia sunt investigati de FBI.
Prin noua decizie, FBI-ul poate inca sa emita o scrisoare de securitate nationala pentru furnizorii de internet din Statele Unite fara sa fie nevoie sa-si notifice imediat tinta ca agentia ii investigheaza, dar trebuie sa analizeze nevoia scrisorii la trei ani dupa ce a fost trimisa.
FBI-ul a fost, de asemenea, obligat sa inceteze sa urmareasca, cu ajutorul furnizorilor de internet din Statele Unite, activitatea online a utilizatorului odata ce investigatia de securitate nationala a fost definitivata. Ca parte a investigatiilor sale, FBI primeste acces la achizitiile online ale utilizatorului, precum si adresele IP ale tuturor celor cu care acesta a intrat in contact.
Ultima decizie inseamna ca oamenii din Statele Unite care sunt subiectii unor investigatii nu vor sti ca FBI ii investigheaza, pentru cel putin trei ani. Electronic Frontier Foundation din Statele Unite cerceteaza alte optiuni pentru cea mai noua decizie.
„Pozitia noastra, in general, este ca atunci cand un furnizor de internet primeste o scrisoare de securitate nationala, acesta ar trebui sa-i spuna utilizatorului astfel incat utilizatorul sa poata contesta acea cerere”, spune Andrew Crocker, un avocat al fundatiei.