Stiti acele autocolante pe care le gasiti uneori lipite pe spatele unui dispozitiv electronic care va avertizeaza ca, daca le dezlipiti, garantia va fi anulata? Dupa cum se pare, aceste autocolante sunt de fapt ilegale, cel putin potrivit FTC (Comisia Federala de Comert) din Statele Unite care sustine ca, in conformitate cu legea federala, clientilor li se permite sa-si repare propriile lucruri, iar producatorii nu pot forta clientii sa utilizeze propriile centre de reparatii ale companiilor producatoare.
Avand in vedere cat de scumpe sunt piesele de schimb oficiale si serviciile oficiale de reparatii, nu este surprinzator faptul ca multi au apelat la serviciile tertilor, ceea ce, in unele cazuri, a dus la consecinte nedorite.
Potrivit FTC, acest lucru se bazeaza pe legea Magnuson-Moss Warranty Act din 1975 care impiedica producatorii sa impuna restrictii pentru un dispozitiv pentru care ofera garantie.
Comisia Federala de Comert spune, „Scrisorile avertizeaza ca personalul FTC are ingrijorari cu privire la afirmatiile companiilor conform carora consumatorii trebuie sa foloseasca anumite piese sau furnizori de servicii pentru a-si mentine garantiile intacte. Cu exceptia cazului in care garantii ofera piesele sau serviciile in mod gratuit sau primesc o derogare de la FTC, astfel de declaratii sunt, in general, interzise de legea Magnuson-Moss Warranty Act, o lege care reglementeaza garantiile pentru produsele de consum. In mod similar, astfel de declaratii pot fi inselatoare in temeiul Legii FTC”.
Pana acum, FTC a instiintat sase companii, desi nu mentioneaza numele acelor companii. Companiile beneficiaza de 30 de zile pentru a-si actualiza site-urile web in privinta autocolantelor dezlipite – care anuleaza garantia – si pentru a se conforma legii federale a Statelor Unite inainte ca Comisia Federala de Comert sa ia masuri suplimentare.