Daca ai fost la un film 3D in ultimii ani, probabil ca ai apreciat faptul ca acesta creaza o experienta mai fascinanta. Cu toate acestea, un grup de cercetatori si oameni de stiinta in neurologie cred ca filmele 3D pot face mai mult decat atat.
Acestia sustin ca ele pot imbunatati activitatea creierului intr-un anumit mod incat ar putea fi folosite pentru a incetini declinul functiei cognitive. Daca ai urmarit vreodata un film in trei dimensiuni, atunci stii ca pare a fi acelasi lucru cu viata reala, de parca ai urmari viata reala. In unele cazuri, singurele diferente pot consta in faptul ca filmele 3D sunt mai fascinante decat viata cea de toate zilele.
Sa recunoastem, sa-l urmaresti pe Thor cum isi manuieste ciocanul care sfarama pamantul este mult mai stimulant psihologic decat sa-ti urmaresti un animal cum sare pe canapea. Deci, nu este surprinzator ca aceia care au vizionat filme in trei dimensiuni sunt cu 7% mai implicati emotional cu ceea ce vad pe ecran.
Filmele 3D care cica cresc puterea creierului au venit la putere odata cu lansarea filmului Avatar acum cativa ani si poti fi sigur ca fiecare blockbuster plin de actiune care va aparea va fi de asemenea umplut cu bunatatile 3D, desi unii vor spune ca pretul platit pentru a vedea un film in trei dimensiuni este prea mare, chiar si cu acele efecte vizuale.
In orice caz, noi cercetari au gasit vizionarea peliculelor 3D ca fiind favorabila. Studiile sustin ca vizionarea de filme 3D te ajuta sa-ti imbunatatesti puterea creierului. Cu alte cuvinte, procesarea cognitiva a spectatorilor s-a imbunatatit dupa urmarirea unei pelicule in trei dimensiuni. S-a descoperit ca filmele 3D sunt benefice pentru creier in aceeasi maniera cum sunt benefice jocurile dedicate de antrenare a creierului.
Descoperirile au fost sustinute de un studiu intreprins de companiile Vue Cinemas si RealD. Deci nu este de mirare ca s-a descoperit ca vizionarea de continut in trei dimensiuni a condus la imbunatatirea procesarii cognitive (puterea creierului) a spectatorilor cu o medie de 23%. In test au fost implicate 100 de persoane, iar acestea au trebuit sa urmareasca timp de 30 de minute un clip 3D.
In afara de puterea creierului, s-a imbunatatit si timpul de reactie cu 11%. Cei care au urmarit clipuri identice dar in 2D au obtinut o crestere a performantei personale cu 2%. Ce ziceti de asta? Este posibil ca predarea in scoli sa fie eficientizata folosind clipuri video 3D?