Desi conturile de Facebook false nu sunt ceva nou, recent am vazut cum conturi false au fost folosite pentru a imprastia informatii false care pot deruta utilizatorii si care pot influenta evenimente precum alegerile.
In cazul alegerilor prezidentiale din Statele Unite, s-a spus ca stirile false de pe Facebook au avut un impact asupra rezultatului votului. In Franta, am auzit de asemenea cum stirile false au inundat social media.
Tocmai de aceea, inaintea alegerilor din Marea Britanie, Facebook a luat-o inainte si a eliminat mii de conturi false. Pe langa faptul ca a sters conturile false, si-a optimizat algoritmul pentru News Feed pentru a determina care stiri ar trebui aratate si care nu.
De exemplu, Facebook testeaza un algoritm in Marea Britanie care a fost anterior testat in Statele Unite, unde articole care sunt citite dar rar distribuite sunt ingropate. Compania sustine ca aceasta este o buna proportie si un indicator ca un articol ar putea contine informatii false si derutante.
Acest lucru nu este neaparat adevarat, pentru ca nu toata lumea din Marea Britanie trebuie sa distribuie ceea ce a citit, dar presupunem ca exista o oarecare logica, avand in vedere ca nimeni nu ar distribui voit stiri false, nu-i asa?
Platforma de social media planuieste de asemenea sa promoveze mai multe reclame full page in diverse ziare din Marea Britanie in care acestia ofera sfaturi despre cum pot oamenii repera stirile false. Potrivit lui Simon Milner, directorul pentru politici al Facebook pentru Marea Britanie prezent in imaginea de mai sus, „Oamenii vor sa vada informatie corecta pe Facebook si la fel si noi. Tocmai de aceea, facem tot ce putem pentru a rezolva problema stirilor false”.