Cercetatorii au descoperit o noua exoplaneta, iar aceasta isi incheie orbita in jurul soarelui in doar circa 4,5 zile. De asemenea, nu are nori, conform acelor cercetatori, ceea ce e destul de rar. S-a stabilit si la ce distanta se afla aceasta in raport cu Pamantul.
Astronomii au descoperit o alta exoplaneta interesanta care ar putea extinde cunostintele umanitatii despre univers. Gizmodo relateaza ca niste cercetatori de la Centrul de Astrofizica de la Smithsonian si de la Harvard au descoperit un corp gazos aflat la 575 de ani-lumina distanta, WASP-62b.
Aceasta exoplaneta se afla pe o orbita foarte apropiata de Soare (asa ca anul sau e de 4,5 zile), fiind un fel de Jupiter fierbinte. De asemenea, nu are nori.
Aceasta este doar a doua oara cand cercetatorii localizeaza o exoplaneta fara nori si se crede ca acestea sunt rare in ansamblu, sub 7% din exoplanete.
Cercetatorii au detectat WASP-62b initial in 2012, dar abia de curand i-au studiat atmosfera. Liderul studiului, Munazza Alam, a folosit telescopul spatial Hubble pentru a descoperi prezenta din belsug a sodiului, un element care ar fi fost obstructionat daca ar fi existat nori in atmosfera acelei explonete.
Astronomii obtin de obicei doar indicii sporadice despre prezenta sodiului, asa ca faptul ca au descoperit cantitati uimitoare de sodiu inseamna ca acea planeta nu are nori.
Cercetatorii spera ca viitorul telescop spatial James Webb va permite studierea in continuare a acelei exoplanete fara nori si sa se descopere elemente precum siliciul.
Acest lucru, la randul sau, ar putea permite cercetatorilor sa descopere modul in care se formeaza astfel de exoplanete. De asemenea, ar fi util pentru a stabili daca exista diferente intre acestea si cele care au nori. Ce parere ai despre aceasta stire?