Smartphone-urile trebuie sa ne usureze viata, iar in cea mai mare parte acestea reusesc asta. Acestea ne ofera stiri, alerte atunci cand mancarea noastra este gata, ne ajuta sa chemam o masina Uber, sa trimitem emailuri, sa capturam fotografii, sa ne orientam in oras, pot reda muzica si asa mai departe.
Aproape ca suna de parca, cu toate aceste caracteristici uimitoare, smartphone-urile sunt orice numai rele nu, nu-i asa? Cu toate acestea, intr-un articol de Jean M. Twenge de la The Atlantic, aceasta a descoperit ca poate aceste smartphone-uri nu sunt chiar atat de bune, iar tinerii nascuti intre 1995 si 2012 (la care aceasta refera ca fiind generatia iGen) sunt afectati mai negativ de smartphone-uri.
De fapt, se pare ca, din cauza smartphone-urilor si a faptului ca suntem conectati tot timpul, generatia de tineri iGen este o generatie mai nefericita comparativ cu generatia milenara.
Twenge citeaza o tanara de 13 ani pe nume Athena (nefiind numele ei real) care a spus, „Nu avem cum sa alegem sa stim cum este viata fara iPad-uri si iPhone-uri. Cred ca ne plac smartphone-urile noastre mai mult decat ne plac oamenii”.
De asemenea, articolul prezinta unele statistici interesante, cum ar fi faptul ca este mai probabil cu 56% ca tinerii de clasa a opta care petrec mai mult de 10 ore pe social media pe saptamana pe smartphone-uri sa spuna ca sunt nefericiti, comparativ cu tinerii care petrec mai putin timp.
Acesta este un contrast puternic fata de aceia care petrec un timp „peste medie” cu prietenii fata in fata si s-a descoperit ca este cu 20% mai putin probabil ca acesti tineri sa spuna ca sunt nefericiti, comparativ cu aceia care nu petrec la fel de mult timp cu alti oameni fata in fata.
Practic, aceasta nu este prima data cand auzim ca prea mult social media poate fi un lucru rau si sa speram ca, vazand aceste studii, parintii vor lua masuri pentru sanatatea mentala a tinerilor lor si le vor limita durata de folosire a smartphone-urilor.