Cele mai rapide supercomputere din lume sunt din aceeasi tara, conform clasamentelor care sunt lansate de doua ori pe an. Cele doua computere extrem de rapide, Summit si Sierra, folosesc tehnologie de la compania IBM.
Clasamentul celor mai rapide supercomputere din lume este lansat de doua ori pe an. Summit si Sierra sunt primele doua cele mai puternice computere din lume, ambele fiind din Statele Unite.
Acestea se bazeaza pe tehnologia IBM. Pe lista primelor zece supercomputere din intreaga lume, cinci dintre acestea sunt din Statele Unite.
Summit din Statele Unite a fost numit cel mai rapid supercomputer din lume in luna iunie a anului trecut. Acesta a stabilit un nou record cu testul matematic LINPACK de 122,3 petaFLOPI pe secunda.
Pentru cei care nu stiu, un petaFLOP e egal cu un catralion de operatii matematice. Summit a primit mai multe upgrade-uri intre timp si poate efectua acelasi test cu 143,5 petaFLOPI pe secunda.
Acest lucru ii ofera lui Summit din Statele Unite un avantaj urias fata de celelalte 499 de computere din clasament. Summit are 2,4 milioane de nuclee de procesor, in timp ce Sierra are 1,6 milioane.
Ambele au specificatii similare, avand in vedere ca acestea ruleaza pe procesoare IBM Power9 si cu cipuri NVIDIA Tesla V100. Chiar daca Sierra are mai putine nuclee, acest supercomputer rapid a fost recent imbunatatit si, drept urmare, viteza de 71,6 petaFLOPI a crescut la 94,6 petaFLOPI.
Astfel, Sierra i-a furat pozitia a doua supercomputerului Sunway TaihuLight din China. Doua dintre cele mai puternice si rapide computere din lume sunt din Statele Unite. Primele 10 din clasament includ cinci din Statele Unite, doua din China si cate unul din Elvetia, Germania si Japonia.