Cercetatorii si oamenii de stiinta din Statele Unite au descoperit in premiera ceva anume la stelele supernove. Aceasta descoperire a oamenilor de stiinta are legatura cu aparitia si dezvoltarea vietii.
Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Michigan au descoperit ca stelele supernove care explodeaza creeaza atomi de carbon (care produc viata) intr-un timp mai scurt decat se credea.
Cu toate acestea, aceasta descoperire legata de stelele supernove a creat un alt mister care ar putea subrezi teoriile actuale despre crearea de elemente si ar putea alimenta noi stiinte in domeniile astronomiei si fuziunii.
Unul dintre cele mai abundente elemente de pe Pamant, carbonul, este esential aparitiei vietii si este creat intr-o reactie de fuziune „tripla-alfa” prin explozia stelelor supernove. Termenul „alfa” descrie un nucleu atomic de heliu format din doi protoni si doi neutroni.
Cand trei dintre acestia fuzioneaza impreuna, obtii carbon cu un total de 6 protoni, 6 neutroni si 6 electroni. Cu toate acestea, acea reactie de fuziune e cam ineficienta, cu exceptia cazului in care exista ceva care sa contribuie la eficienta.
Folosind diferite modele de calcul, cercetatorii au descoperit ca excesul de protoni din zona superioara a unei stele supernove poate contribui la reactiile de fuziune tripla-alfa, generand de 10 ori mai multi atomi de carbon decat se credea.
Descoperirea referitoare la stelele de tip supernove ar explica carbonul din belsug din Univers, dar se creeaza un alt mister. Anterior, oamenii de stiinta credeau ca acesti protoni in exces au fost responsabili pentru crearea unor izotopi de ruteniu si molibden cu masa mare si care se gasesc in abundenta pe Pamant.
„Aceste elemente nu apar in alte locuri in afara de stelele supernove”, a declarat profesorul si coautorul studiului, Luke F. Roberts. Asta inseamna ca acesti izotopi ar putea fi generati si in alte moduri, dar cercetatorii nu au descoperit inca cum.