Se pare ca JavaScript, limbajul de programare in legatura cu care dezvoltatorii web adora sa se lamenteze, a avut o contributie pentru oferirea de imagini uluitoare din spatiu de catre telescopul spatial James Webb (JWST).
Si nu e vorba despre JavaScript-ul implementat pe site-ul agentiei spatiale NASA. E vorba despre cel al telescopului spatial, acesta fiind una dintre cele mai uimitoare realizari ale umanitatii si fiind controlat prin acest limbaj de programare web.
De asemenea, JWST se bazeaza pe un kit de dezvoltare software din 2002. Conform unui document PDF, modulul integrat instrument stiintific (ISIM) al telescopului, in acest caz software-ul pentru ISIM, e controlat de Taskul Script Processor (SP) care ruleaza scripturi scrise in JavaScript la primirea unei comenzi pentru a face acest lucru.
Codul responsabil pentru a converti acel cod in limbajul de programare web JavaScript in actiuni poate rula 10 dintre actiuni simultan. Codul din limbajul JavaScript e doar o parte din puzzle, dar una importanta.
ISIM e colectia de instrumente care practic captureaza imaginile prin telescopul spatial, iar scripturile controleaza acest proces. Poate parea ciudat ca JWST foloseste o tehnologie atat de veche. Dar vechimea tehnologiei are ceva logica.
Asta pentru ca desi telescopul spatial James Webb a fost lansat in spatiu in 2021, s-a lucrat la acest proiect din 1989. Cand constructia JWST a inceput in 2004, ScriptEase 5 (limbajul in care scripturile sunt scrise) aparuse de doar doi ani, in 2002.
Asa ca tehnologia aceea nu era foarte veche la acea vreme. Ce credeti despre faptul ca telescopul spatial James Webb ruleaza limbajul de programare web JavaScript? Vi se pare ceva surprinzator?