Multe laptopuri tind sa se supraincalzeasca mai rapid decat PC-urile desktop. Ar putea fi o analogie comuna pentru unii, in timp ce altii s-ar putea ca au experimentat ceva diferit.
In orice caz, vrei sa stii de ce si sa eviti acest lucru pentru ca excesul de caldura ar putea duce la incetinirea sau chiar defectarea PC-ului. Pentru a te ocupa de problema supraincalzirii, prima data trebuie sa descoperi motivul pentru care apare, in primul rand. Numai atunci vei putea atenua eficient problema. Aici sunt lucrurile de care trebuie sa te ocupi pentru a evita supraincalzirea.
1. Laptopul tau trebuie curatat
Da, ai guri de aerisire care trebuie curatate de praf. Dar ce zici de ventilator? Trebuie sa cureti ventilatoarele cooler-ului din interiorul PC-ului. Daca ventilatoarele pentru aportul aerului sunt acoperite cu straturi lipicioase de praf, curentul de aer nu va fi eficient, iar acest lucru va avea un efect nedorit asupra componentelor hardware.
Asadar, trebuie sa ai grija de ventilatoare. Cu toate acestea, nu este vorba numai despre ventilator, trebuie sa-ti cureti regulat componentele interne ale laptopului (nu prea des, dar o data la o luna sau la trei saptamani ar fi bine).
Te-am sfatui sa nu incerci aceste lucruri de unul singur si sa-ti strici laptopul, asa ca cel mai bine ar fi sa-l trimiti la un service daca nu stii cum sa-ti desfaci si sa-l refaci la loc.
2. Laptopul nu este un loc rece
Prin asta nu ne referim la o gramada de cuburi de gheata pe care sa le ai in jurul PC-ului, ci la o temperatura perfecta care este optima pentru laptopuri. Nu vrei ca PC-ul tau sa functioneze intr-un birou in care simti ca iei foc.
Intelegem ca ai de lucru, dar PC-ul tau are nevoie de un loc rece. O incapere cu aer conditionat ar fi cel mai bun lucru. Chiar daca nu ai o incapere cu aer conditionat, ar trebui sa iei in considerare lucrul cu laptopul intr-una in care sunt 35 de grade Celsius sau mai putin.
3. Suprafata pe care sta laptopul nu este nivelata
Sa presupunem ca ti-ai curatat PC-ul. Dar de ce PC-ul tau inca se supraincalzeste? Un motiv posibil pentru acest lucru ar putea fi suprafata pe care este asezat PC-ul tau.
Intotdeauna tine PC-ul pe o suprafata plata si dura care nu va astupa gurile de aerisire. Cea mai comuna greseala pe care oamenii o fac este aceea ca isi tin PC-urile in poala sau pe pat. Desigur, acesta este un „lap”-top (lap = poala). Dar gurile de aerisire nu vor primi suficient aer.
4. Procese intensive
Pentru a rezolva problema supraincalzirii PC-ului tau, trebuie sa ai grija si de partea de software. Daca rulezi un joc de ultima ora cu setarile grafice la maxim, laptopul tinde sa se supraincalzeasca.
Acest lucru se intampla si daca lansezi orice alta sarcina intensiva si consumatoare de resurse, cum ar fi producerea de muzica, editarea video si editarea foto.
Trebuie sa-i dai PC-ului tau o pauza daca observi probleme de supraincalzire in timp ce ruleaza programe intensive de mult timp. Nu in ultimul rand, un malware poate rula un proces in fundal care mananca resurse si care poate duce la supraincalzire.
5. S-ar putea ca laptopul tau sa nu fie bine proiectat – Ai grija inainte sa-l cumperi
Acesta ar putea fi mai mult un sfat decat un motiv pentru supraincalzire. Sa recunoastem, designul laptopului – amplasarea gurilor de aerisire pentru curentul de aer ii permite laptopului sa respire si sa stea rece.
Daca gurile de aerisire sunt prost proiectate si amplasate intr-o pozitie in care curentul de aer este mai restrictionat, acest lucru ar putea duce la supraincalzire. Ar trebui se te uiti la gurile de evacuare (cel mai probabil se afla in partea laterala sau in partea din spate a displayului).
Pe de alta parte, gurile pentru aportul de aer se afla intotdeauna dedesubtul laptopului. Daca dai de o gura de evacuare situata dedesubt, nu cumpara acel PC. Daca ai un buget de peste 900 de dolari, cel mai bine ar fi sa cumperi un laptop de gaming daca vrei sa-ti cumperi un PC care se poate mentine rece.
Asadar, punctele de mai sus sunt motivele posibile pentru care PC-ul tau se supraincalzeste. Cu aceste lucruri in minte, poti ajuta la prevenirea supraincalzirii viitoare a PC-ului. Stiti mai multe motive pentru care s-ar supraincalzi un laptop?