Politia nu poate forta un suspect sa-si deblocheze iPhone-ul folosind Face ID sau Touch ID, a hotarat un judecator federal din Statele Unite, miscare care practic ofera supectilor aceeasi protectie ca in cazul securitatii prin cod si model.
Inainte de aparitia caracteristicilor de securitate biometrice pe smartphone-urile noastre, majoritatea smartphone-urilor s-au bazat pe metodele vechi de securitate, cum ar fi prin cod.
Sau, in cazul Android, pe deblocarea prin model. De asemenea, metodele vechi au prezentat anumite enigme de natura legala cu privire la necesitatea ca suspectii sa fie fortati de politie sa-si deblocheze iPhone-urile folosind Face ID sau Touch ID. Si se pare ca politia nu-i poate forta.
Dar cum sta treaba cu privire la sistemele de securitate biometrica Face ID si Touch ID ale Apple? Dupa cum se pare, nici in cazul lor politia nu-i poate forta pe suspecti sa-si deblocheze iPhone-urile..
Asta conform unei decizii a judecatorului Kanis Westmore care a respins solicitarea formulata de politie pentru un suspect care detine un iPhone, stabilind un precedent legal pentru viitoare solicitari similare.
Conform hotararii, aceasta a fost luata pentru ca cererea contravine Amendamentelor 4 si 5. Politia a depus initial o cerere pentru a constrange suspectii dintr-un caz de santaj sa-si deblocheze iPhone-urile folosind metodele biometrice precum recunoaterea faciala, amprentarea si recunoasterea irisului.
Acel judecator spune, „Daca o persoana nu poate fi fortata sa dezvaluie un cod in marturia sa, acea persoana nu poate fi fortata nici sa ofere amprentare si sa-si deblocheze iPhone-ul folosind irisul, chipul si cu alte caracteristici biometrice. Subsemnatul constata ca o caracteristica biometrica este comparabila cu 20 de raspunsuri nonverbale psihologice obtinute in cadrul unui test poligrafic care este folosit pentru a determina vinovatia sau nevinovatia”.