Proiectul SETI@Home de cautare a inteligentei nepamantene in Univers va fi inchis oficial pe data de 31 martie a acestui an. Acesta a fost lansat in anul 1999.
SETI este o serie de proiecte care analizeaza zgomotul de fundal al Universului pentru a cauta semne de inteligenta nepamanteana in Univers. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte a fost SETI@Home, iar membrii publicului au fost incurajati sa doneze putere de calcul in inactivitate.
Dupa 21 de ani, insa, UC Berkeley a anuntat ca proiectul se va opri pe 31 martie. SETI@Home a aparut la UC Berkeley si a fost lansat lumii pe 17 mai 1999, folosind platforma de calcul distribuita a universitatii, BOINC.
De fiecare daca cand oamenii isi lasau PC-urile pornite dar nu le foloseau, programul procesa date si le trimitea catre UC Berkeley pentru SETI@Home. In acest fel, sistemul a creat un supercomputer gigantic, conectat la internet, pentru a transmite toate informatiile despre Univers.
Intr-o declaratie, liderii initiativei SETI@Home spun ca motivul inchiderii proiectului de cautare a vietii nepamantene in Univers consta in rezultatele nesatisfacatoare. Practic, a fost procesata o cantitate atat de ridicata de informatii din Univers incat a venit momentul sa ajunga la un fel de concluzie.
„Trebuie sa ne concentram pe finalizarea analizei rezultatelor pe care le avem deja”, spun cei de la UC Berkeley. Desi SETI@Home pentru cautarea vietii nepamantene in Univers se inchide, celelalte proiecte de astrofizica ale UC Berkeley care folosesc platforma BOINC vor folosi in continuare puterea dv. de calcul, daca va oferiti. Sau daca doresti o cauza mai buna de sustinut, poti sprijini proiectul Folding@Home care inca exista.
Acea platforma ofera calcul distribuit pentru cercetarea bolilor, conceperea medicamentelor si alte cercetari medicale, studii care au inceput recent sa abordeze coronavirusul Wuhan.