Compania japoneza Oki a oferit o demonstratie cu o carlinga atragatoare la CEATEC 2019. Acea carlinga a companiei japoneze parca e contra tendintei, pentru ca respectiva carlinga permite oamenilor sa asiste robotii, nu invers. Industria se indreapta rapid catre o lume in care robotii sunt pe deplin autonomi si nu necesita interventie din partea oamenilor. Cu toate ca acest lucru s-ar putea intampla la un moment dat, realitatea e ca nu am ajuns inca acolo si nu este evident cand vom ajunge.
Compania japoneza Oki are o viziune pragmatica si propune o carlinga din care oamenii pot asista robotii care se confrunta cu situatii pe care nu stiu cum sa le gestioneze.
In acea demonstratie a companiei japoneze, un robot vede pe cineva pierdut intr-un parc si poate raporta acest lucru, dar nu mai mult. Un om apoi preia controlul si comunica de la distanta cu acea persoana.
Tehnologia pentru asa ceva deja exista, desi nu arata foarte elegant. La urma urmei, acest tip de carlinga ti-ar putea aminti de cele folosite pentru operarea dronelor militare care deja sunt semi-autonome.
Cu toate acestea, compania japoneza Oki pare sa creada ca aceste dispozitive vor avea nevoie de asistenta din partea oamenilor mult timp de acum incolo. Este inca foarte util sa implementezi zeci sau sute de roboti sau drone care acopera mult teren si care au cativa oameni care preiau controlul cand situatia o cere.
Robotii au fost limitati la supraveghere proprietatilor private, deoarece, in ciuda inteligentei artificiale disponibile, este cu adevarat greu ca acestia sa poata realiza 100% bine lucruri simple precum patrularea.
Exista o multime de motive pentru ca oamenii sa supravegheze si sa asiste robotii, iar compania japoneza Oki considera ca carlinga sa ofera fundamentul tehnologic pentru asta. Compania japoneza Oki spune ca designul prezentat la CEATEC 2019 nu este reprezentativ pentru un produs propriu-zis, pentru ca produsele vor trebui sa fie adaptate si personalizate pentru fiecare client in parte.