Muzica digitala pare a fi o alternativa mai ecologica comparativ cu ascultarea de muzica prin mediile fizice, cum ar fi discuri din vinil, CD-urile si asa mai departe.
Cu toate acestea, dupa cum se pare, muzica digitala pana la urma s-ar putea sa nu fie la fel de benefica pentru mediu pe cat se credea anterior. Asta conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Glasgow si de la Universitatea din Oslo.
Conform Dr. Kyle Devine de la Universitatea din Oslo, acesta recunoaste ca consumul total de plastic (daunator pentru mediu) in ceea ce priveste muzica s-a diminuat in timp de-a lungul anilor.
Dar acesta mai subliniaza ca, drept rezultat al trecerii la muzica digitala si la streaming, consumul din alte domenii a crescut. „Din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, totusi, tranzitia spre streaming de melodii cu dispozitivele conectate la internet a dus la emisii de dioxid de carbon semnificativ mai mari decat in orice moment precedent din istoria melodiilor”.
Acestea fiind spuse, companiile de tehnologie sunt constiente ca serverele lor consuma multa energie. Companii precum Apple au incercat sa-si ecologizeze cat mai mult activitatile.
Potrivit Dr. Kyle Devine de la Universitatea din Oslo, „Aceste date par sa confirme ideea ca muzica digitalizata este muzica dematerializata. Datele chiar indica faptul ca cresterea numarului de descarcari si al stream-urilor determina ca melodiile sa fie mai ecologice. Dar apare o imagine foarte diferita atunci cand ne gandim la energia folosita pentru a propulsa ascultarea de melodii digitale online. Stocarea si procesarea melodiilor digitale online foloseste o cantitate enorma de resurse si energie, iar acestea au un impact mare asupra mediului”. Asadar, nici melodiile digitale nu sunt foarte bune pentru mediu.