Intr-un seif de la Centrul Spatial Johnson, exista o comoara pe care putini au vazut si pe care si mai putini au atins-o. Laboratorul restrictionat gazduieste sute de kilograme de mostre de roci lunare sigilate adunate de astronautii misiunilor Apollo, incepand cu acum jumatate de secol in urma. Iar pentru prima data in zeci de ani, NASA deschide unele dintre mostrele originale de roci lunare sigilate ale misiunilor Apollo, iar asta pentru ca geologii sa le analizeze.
Astronautii misiunilor Apollo ale NASA au adus pe Pamant sute de kilograme de mostre de roci lunare care au fost intre timp tinute sigilate la Centrul Spatial Johnson. Putini au avut privilegiul de a le vedea pe viu si mai putini oameni au reusit sa le atinga.
NASA va deschide cateva dintre mostrele sigilate in misiunile Apollo dupa zeci de ani, astfel incat geologii sa poate efectua experimente pe ele utilizand cele mai noi tehnologii.
Ar putea fi doar o coincidenta ca NASA a decis sa desigileze rocile lunare ale misiunilor Apollo dupa 50 de ani de la primii pasi ai omului pe Luna. Neil Armstrong si Buzz Aldrin au ajuns pe Luna pe 20 iulie 1969.
„Este un fel de concidenta ca deschidem mostrele in anul aniversarii de 50 de ani”, a declarat Ryan Zeigler de la NASA. Acesta a adaugat ca, „Cu siguranta aniversarea a marit constientizarea trecutului si faptul ca ne vom intoarce pe Luna”.
Nu exista niciun dubiu al interesului reinnoit fata de Luna, iar Casa Alba indruma NASA sa trimita astronauti pe Luna inca o data in 2024. Mostre de roci lunare sigilate care cantaresc 381 de kilograme au fost aduse de pe Luna in misiunile Apollo ale NASA.
Unele mostre de sol si de roci lunare au fost sigilate in vid pe Luna in misiunile Apollo si nu au fost niciodata expuse la atmosfera Pamantului. Altele au fost inghetate si depozitate in heliu gazos dupa ce au ajuns pe Pamant. Personalul NASA incearca acum sa-si dea seama cum sa scoata mostrele de roci lunare sigilate din recipiente si tuburi fara a le contamina.