Se crede, in general, ca un calculator abia scos din fabrica este cat se poate de sigur si fara malware, inainte sa se instaleze softuri pe el si sa fie conectat la internet.
Cu toate acestea, s-ar putea sa nu fie cazul calculatorului Mac al Apple, deoarece cercetatorii din domeniul securitatii au descoperit un bug care ar putea permite ca Mac-urile Apple sa fie hack-uite si sa fie infectate cu malware chiar inainte ca utilizatorii sa se logheze pentru prima data pe acestea.
Bug-ul (care permite infectarea cu malware) a fost descoperit de Jesse Endahl si de Max Belanger, Jesse fiind directoare de securitate a firmei Fleetsmith de management Mac, in timp ce cel din urma este inginer al serviciului Dropbox.
Potrivit Jesse Endalh, „Am descoperit un bug care ne permite sa compromitem un dispozitiv si sa instalam softuri malitioase inainte ca utilizatorul sa se logheze pentru prima data. Pana in momentul in care acesta se logheaza, pana in momentul in care vede desktop-ul, calculatorul este deja compromis”.
Se spune ca bug-ul care permite infectarea cu malware profita de Programul de Inscriere a Dispozitivelor al Apple si de platforma de Administrare a Dispozitivelor Mobile. Acestea sunt instrumente care permit companiilor sa personalizeze un Mac de la Apple care este apoi livrat direct companiei, dar bug-ul ar permite hackerilor sa instaleze de la distanta malware pe calculatoare Apple, ceea ce inseamna ca acele calculatoare Mac pot fi deja compromise chiar inainte ca cumparatorii sa le scoata din cutie si sa le porneasca.
Vestea buna este ca se pare ca Apple s-a ocupat de acest bug si problema cu infectarea calculatoarelor Mac cu malware, dupa ce compania Apple a fost instiintata de cercetatori.
Bug-ul a fost reparat in macOS High Sierra 10.13.6, dar calculatoarele Mac livrate cu o versiune mai veche a sistemului de operare ar putea fi inca vulnerabile la infectarea cu malware.