Cine credea ca India e total depasita la capitolul roboti si zboruri spatiale ar trebui sa afle ca nu-i chiar asa. E adevarat, India inca nu a trimis oameni in spatiu, dar e pe cale sa trimita oameni. Totusi, pana atunci va trimite in spatiu un robot.
Inainte de a-si trimite prima misiune cu oameni in spatiu la sfarsitul anului 2021, India va lansa in spatiu un robot umanoid pe nume Vyommitra, informeaza publicatia The Tribune.
Conform publicatiei, numele robotului din India este o combinatie a cuvintelor sanscrite pentru „spatiu” si „camarad”. Organizatia Indiana pentru Cercetare Spatiala (ISRO) a creat acest dispozitiv pentru a semana cu o femeie, doar ca nu are picioare.
Dispozitivul robotic i-a informat pe reporteri ca poate opera panouri de comutare, poate comunica cu astronautii si sa monitorizeze sistemele de protectie a mediului si de viata ale unei nave spatiale.
Scopul sau principal este insa sa permita ISRO sa testeze modul in care zborul spatial afecteaza corpul oamenilor, inainte ca agentia din India sa trimita oameni intr-una dintre navele sale spatiale Gaganyaan.
„Va simula exact cum functioneaza corpul uman in spatiu. Va verifica daca sistemul e bun. Acest lucru va fi foarte util, pentru ca nu trebuie sa trimitem oameni”, a declarat presedintele K Sivan al ISRO reporterilor de la evenimentul in care agentia a dezvaluit dispozitivul.
Desi aspectul dispozitivului Vyommitra din India va isca valva in presa datorita genului sau, adevarul e ca trimiterea de roboti in spatiu nu este deloc noua. Chiar anul trecut, unul dintre robotii Astrobee ai NASA a ajuns la bordul Statiei Spatiale Internationale.
Cand vine vorba despre provocarile zborului spatial, robotii, indiferent de forma lor, sunt mai bine echipati decat corpurile oamenilor pentru a rezista tensiunilor asociate iesirii din atmosfera Pamantului.