Uber a anuntat in luna martie a acestui an ca isi vinde tot businessul din Asia de Sud-Est companiei Grab, cel mai mare rival al sau din regiune. Prin acest acord Uber a iesit din regiune, ceea ce a determinat ca Grab sa fie cel mai mare serviciu de ride-sharing din Asia de Sud-Est.
Au existat unele ingrijorari din partea organismelor antitrust care considera ca aceasta fuziune cu Grab va diminua concurenta. Organismul antitrust din Singapore a spus ca probabil ar trebui sa inverseze fuziunea dintre Uber si Grab, deoarece diminueaza substantial concurenta pe aceasta piata.
Uber si-a vandut businessul din Asia de Sud-Est in schimbul unei participatii de 27,5% dintre actiunile companiei Grab. Aceasta nu este prima data cand Uber paraseste o piata.
A procedat la fel si in China, iar stirile indica ar putea crea un acord similar si in Orientul Mijlociu cu rivalul local Careem. Comisia pentru Concurenta si Consumatori din Singapore a lansat o ancheta privind fuziunea dintre cele doua companii, dupa ce aceasta a fost anuntata.
In prezent, comisia din Singapore a propus amenzi pentru companiile Uber si Grab, deoarece companiile au efectuat tranzactiile chiar daca au existat potentiale probleme legate de concurenta.
Aceasta este prima data cand organul antitrust din Singapore va impune amenzi unei tranzactii de fuziune. Acesta a propus unele masuri de limitare a diminuarii concurentei care includ eliminarea obligatiilor de exclusivitate pentru soferi si mentinerea preturilor si comisioanelor pentru soferi pana ce mai multi jucatori apar in acest sector.
In cazul in care feedbackul arata ca vreuna dintre solutiile propuse sau orice alte solutii nu amelioreaza ingrijorarea pentru Uber si Grab, comisia din Singapore declara ca poate forta partile sa inverseze fuziunea.