Compania Facebook din Statele Unite a anuntat ca ofera o suma de 100 de milioane de dolari pentru a sprijini jurnalismul din intreaga lume. Facebook are motive intemeiate pentru care a adoptat aceasta initiativa pentru jurnalism.
Facebook a trecut deja la cateva masuri pentru a contribui la efortul global impotriva raspandirii coronavirusului Wuhan, cel mai recent prin deschiderea platformei sale Messenger pentru guverne si anuntand planuri de a investi 100 de milioane de dolari in intreprinderi din intreaga lume.
Ei bine, platforma indica faptul ca va aloca o suma suplimentara de 100 de milioane de dolari pentru a sprijini jurnalismul si industria stirilor in timpul crizei de coronavirus.
Intr-o postare de pe portalul Journalism Project al Facebook, compania spune ca veniturile sale din publicitate au scazut „intr-un moment in care e o nevoie si mai accentuata de jurnalism”, adica in timpul pandemiei de coronavirus Wuhan.
Din acea suma, 25 de milioane de dolari vor fi alocati ca finantare de urgenta pentru stiri locale prin Facebook Journalism Project, iar 75 de milioane de dolari vor fi oferiti pentru cheltuieli suplimentare de marketing pentru a muta banii catre organizatiile de jurnalism din lume.
Primele subventii pentru jurnalism au fost deja acordate catre 50 de newsroom-uri din Statele Unite si Canada. The Post and Curier din Carolina de Sud si-a folosit subventiile pentru a-si elimina taxele de citire pentru stiri, in timp ce Southeast Missourian foloseste banii pentru a-si consolida tehnologia sa de lucru de la distanta in contextul coronavirusului Wuhan.
Acest program de finantare este cea mai recenta miscare de la Facebook pentru a contribui la consolidarea jurnalismului si oferirii de stiri in aceste vremuri ale coronavirusului. La sfarsitul lunii februarie, Facebook a inceput sa interzica anunturile care promovau leacuri pentru coronavirusul Wuhan si a oferit pentru OMS anunturi gratuite pentru a contracara dezinformarea.