Planete gazoase precum Jupiter si Saturn sunt cunoscute pentru faptul ca au nuclee in centrul lor, dar sunt dificil de vazut. Adica, daca natura nu coopereaza. Astronomii de la Universitatea din Warwick au descoperit ceea ce ei cred ca este primul nucleu cunoscut si expus al unei planete gazoase gigantice, expus datorita pierderii de gaz.
TOI-849b e o planeta gazoasa aflata la circa 730 de ani-lumina distanta si care e aproape de dimensiunea planetei Neptun (adica de patru ori dimensiunea Pamantului). Faptul ca are o densitate similara cu cea a Pamantului indica faptul ca TOI-849b ar fi acumulat straturi de hidrogen si heliu.
Cu toate acestea, pare ca ceva duce la pierderea de gaz. Echipa de astronomi a gasit acel corp cosmic utilizand date de la un satelit al agentiei spatiale americane, date care au fost rafinate folosind telescoape din Chile.
Acest lucru a inclus masurarea masei planetei gazoase prin studierea schimbarii spectrului luminos al acelui corp ceresc. Exista doua teorii pentru aceasta descoperire (pierderea de gaz).
TOI-849b este atat de aproape de steaua sa incat completeaza o orbita in doar 18 ore, ceea ce creste posibilitatea ca acest corp cosmic sa piarda gaz si astfel sa i se poata vedea nucleul.
Evaporarea datorata luminii stelare este o posibilitate, dar acest lucru n-ar fi de vina pentru toata pierderea de gaz. Alternativ, este posibil ca TOI-849b pierde gaz din cauza unui gol in discul de praf format sau a formarii tarzii.
Va fi nevoie de alte observatii pentru a determina in ce consta nucleul acelei planete gazoase care poate fi acum vazut datorita pierderii de gaz. Cu toate acestea, descoperirea astronomilor este notabila doar prin faptul ca dezvaluie ca aceste tipuri de planete gazoase pot exista.