Este gatitul o forma de arta sau este o stiinta? Exista o multime de chefi care gatesc in functie de instinct si aspect, in timp ce altii folosesc stiinta in avantajul lor.
Acestia din urma au putut realiza creatii spectaculoase, cum ar fi gastronomia moleculara. Se pare ca, la MIT, cercetatorii par sa creada ca gatitul e in mare masura o stiinta.
Asa ca cercetatorii au decis sa creeze un sistem AI care poate crea pizza perfecta doar pe baza aspectului. Denumit proiectul PizzaGAN, acesta este un experiment al cercetatorilor care are in vedere invatarea unui sistem AI cum sa creeze o pizza pur si simplu prin recunoasterea diferitelor aspecte ale gatitului.
Acest lucru se realizeaza prin alimentarea sistemului AI al cercetatorilor cu diverse etape implicate in crearea unei pizze, cum ar fi rularea aluatului si adaugarea de incrediente in partea superioara.
Odata cu finalizarea fiecarui pas, aspectul pizzei se va schimba si se spera ca, in cele din urma, sistemul AI al cercetatorilor va putea recunoaste pasii si sa ii imite. Conform lucrarii de cercetare, „Avand doar viziune de calitate redusa, operatorii sunt instruiti sa genereze un strat vizual care trebuie sa fie adaugat sau inlaturat din imaginea existenta. Modelul propus e capabil sa descompuna o imagine intr-o secventa ordonata de straturi, aplicand succesiv in ordinea corecta modulele corespunzatoare de eliminare”.
Aceasta nu ar fi prima data cand tehnologia este aplicata pentru a crea pizza perfecta. Luna trecuta, Domino a anuntat ca va folosi sistemele de camera in procesul sau de creare de pizze pentru a determina calitatea unei pizze.
Cum ar fi daca exista destule ingrediente deasupra, daca acele ingrediente sunt raspandite corect si uniform, daca exista cantitatea corecta de cascaval si asa mai departe.