Pionerul in informatica si descifratorul de coduri, Alan Turing, va fi onorat de Banca Angliei pentru contributiile sale in domeniile sale de activitate si pentru faptul ca a grabit incheierea celui de-al doilea razboi mondial.
Alan Turing, recunoscut la scara larga ca pioner in informatica si inteligenta artificiala, este onorat de Banca Angliei intr-un mod oarecum neasteptat.
Banca Angliei a anuntat ca descifratorul de coduri din al doilea razboi mondial va aparea pe bancnota de 50 de lire. Alan Turing a avut, de asemenea, contributii importante si in matematica.
Realizarile lui au fost onorate cu mult timp de la disparitia acestuia. Munca acestuia a fost in mare parte nerecunoscuta in timpul vietii sale, din cauza orientarilor sale (ilegale la acea vreme).
Hollywood i-a transformat povestea de viata intr-un film in 2014 care se numeste The Imitation Game. Cea mai importanta realizare a lui Alan Turing este probabil descifrarea codului Enigma, ceea ce a oferit fortelor aliate informatii importante in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Banca Angliei a ales sa-l onoreze pe matematician, dupa ce l-a ales dintr-o lista cu aproape 1000 de oameni de stiinta. Acei 1000 de oameni de stiinta au fost alesi dupa ce 227.299 de nominalizari au fost trimise de public.
„Alan Turing a fost un matematician de exceptie a carui activitate a avut un impact enorm asupra modului in care traim astazi”, a declarat Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei.
Acesta a adaugat ca: „Ca parinte al informaticii si al inteligentei artificiale, dar si ca erou de razboi, contributiile lui Alan Turing au fost foarte mari”.
Aceasta noua bancnota emisa de Banca Angliei, prin care se trece in sfarsit bancnota de 50 de lire din hartie la cea din polimer, va intra in circulatie cel tarziu pe la sfarsitul anului 2021.
Sursa imagine: Flickr.com