Serviciul de harti Google Maps este unul global si folosit de utilizatorii din cam toata lumea. Acest serviciu de harti a venit cu o caracteristica pentru a se ocupa de regiunile disputate de tari multiple. Astfel, nimeni din lume care foloseste Google Maps nu se va simti ofensat.
Hartile pe care le vedem astazi descriu o imagine destul de exacta a lumii in care traim. Cu toate acestea, exista anumite fineturi, si anume faptul ca unele regiuni sunt in prezent disputate, mai multe tari diferite pretinzand ca au dreptul sa controleze o anumita regiune.
Cu toate acestea, se pare ca compania din Statele Unite incearca sa rezolve aceasta confuzie cu regiunile disputate de tari in serviciul de harti Google Maps, cu o caracteristica care se numeste „granita politica”. Conform unei stiri de The Washington Post, aceasta caracteristica va duce la urmatorul lucru: in functie de cine vizioneaza harta si de unde o vizioneaza, aceasta poate arata diferit de ceea ce vad altii.
Potrivit lui Ethan Russel care lucreaza la Google Maps: „Ramanem neutri in ceea ce priveste problemele regiunilor si granitelor disputate de anumite tari si depunem toate eforturile pentru a afisa litigiul in mod obiectiv folosind o linie de frontiera neutra. In tarile in care avem versiuni locale ale Google Maps, respectam legislatia locala atunci cand afisam nume si granite”.
Nu este prima data cand compania si-a ajustat hartile serviciului din cauza disputelor tarilor din regiuni. De exemplu, in cazul Crimeii, toti ceilalti utilizatori din lume nu vad pe pe Google Maps ca apartinand nici Rusiei si nici Ucrainei.
Insa, pentru utilizatorii din Rusia, Crimeea este afisata ca apartinand de Rusia in acest serviciu de harti. Schimbarile recente indica faptul ca Google depune eforturi pentru a acoperi mai multe regiuni disputate de mai multe tari.