Una dintre cele mai mari hibe ale Wikipedia nu consta in oamenii care posteaza continut fals, pentru ca ecosistemul modereaza cu destul de multa eficienta ceea ce poate fi si ceea ce nu poate fi postat. Si se ocupa rapid de informatiile false. Hiba cea mare este faptul ca unele linkuri de pe Wikipedia nu mai functioneaza.
Desi platforma Wikipedia inca nu este in general acceptata pentru a fi folosita pentru citare in colegii si universitati, platforma incearca sa-si mentina credibilitatea prin conectarea la alte surse in articolele sale.
Avand in vedere cat de vechi sunt unele dintre aceste articole Wikipedia, poate ca ai descoperit din cand in cand ca unele dintre aceste linkuri de sursa sunt stricate.
Din fericire, cei de la Internet Archive sunt aici pentru a rezolva situatia, avand in vedere au anuntat ca au reusit sa repare peste 9 milioane de linkuri stricate de pe Wikipedia, cu ajutorul Wayback Machine – care este practic o memorie cache pentru diferite site-uri si pagini web care nu mai exista.
Potrivit organizatiei, „In ultimii 3 ani, am rulat un software – care se numeste IABot – pentru 22 de editii Wikipedia in limbi diferite, cautand linkuri stricate (URL-uri care returneaza mesaje 404 sau Page Not Found). Cand linkurile stricate sunt descoperite, IABot cauta in arhive in Wayback Machine sau in alte arhive web pentru a le inlocui”.
Acest lucru nu inseamna ca s-a terminat munca, avand in vedere ca Internet Archive are de gand sa-si extinda munca, cum ar fi sa verifice si sa repare alte fisiere media si formate, inclusiv carti digitale si lucrari academice.
Acestea fiind spuse, site-urile din memoria cache s-ar putea sa nu functioneze neaparat la fel ca o pagina activa, dar faptul ca poti obtine esenta unei surse Wikipedia este totusi mai bine decat nimic.