Majoritatea oamenilor se gandesc la robotii industriali ca la sisteme care functioneaza la eficienta maxima din prima zi si care sunt eventual inlocuite cu noi modele.
Dar la CEATEC 2018, multe companii arata cum un sistem actual utilizat poate beneficia de AI (inteligenta artificiala) Deep Learning pentru a se descurca si mai bine.
In timpul procesului de fabricatie, robotii trebuie sa mute lucruri, sa asambleze piese si sa execute verificari. Compania japoneza FANUC a prezentat un robot capabil sa invete cum sa indeplineasca mult mai bine sarcinile esentiale.
In demonstratie, robotul cu AI a primit sarcina de a culege piese cu forme ciudate si cu gauri in ele. Din cauza faptului ca aceste dispozitive folosesc in mod obisnuit un sistem de aspiratie a aerului pentru a prinde piesele, gaurile din acele piese determina ca acest lucru sa fie dificil.
Robotul trebuie sa invete de unde sa prinda piesele, iar aici intervine AI. Prin incercare si eroare, sistemul invata unde se afla cele mai bune locuri si ce tehnica functioneaza cel mai bine, in functie de modul in care fiecare piesa este pozitionata in acel moment.
Progresul este masurat cu un procent de succes care creste dramatic atunci cand AI e pornita. Datorita faptului ca AI permite dispozitivelor sa perceapa si sa invete, acestea pot acum efectua sarcini care par usoare pentru oameni, dar care erau anterior imposibil de efectuat suficient de bine de catre roboti.
Viitorii roboti vor utiliza o serie de capabilitati AI diferite, cum ar fi navigarea in spatii, recunoasterea faciala pentru identificarea oamenilor (pentru personalizare sau securitate), miscare avansata pentru manevrarea fizica a obiectelor si nu numai. Aceste dispozitive cu AI s-ar putea dovedi foarte utile in viitor.