O anumita initiativa a companiei Apple din Cupertino, Statele Unite, i-ar permite acesteia sa economiseasca miliarde de dolari pe an, conform unor estimari ale unor analisti. Deci economisirea e o justificare pentru ceea ce are de gand compania din Statele Unite.
La WWDC 2020, Apple a confirmat in cele din urma zvonurile conform carora va renunta la procesoarele Intel si ca va trece la crearea de computere Mac care folosesc propriile procesoare ARM personalizate.
Exista motive pentru care Apple va proceda astfel si se pare ca costurile ar putea fi unul dintre ele. Asta pentru ca s-a estimat ca, trecand pe procesoare ARM pentru computerele Mac, compania poate economisi miliarde de dolari.
Potrivit analistilor de la Trefis, ei cred ca, datorita faptului ca Apple renunta la procesoarele Intel, compania din Cupertino poate economisi pana la 2,2 miliarde de dolari pe an.
Acest lucru se bazeaza pe cat costa un procesor Intel mediu fata de cat ar costa un procesor ARM de iPhone. Renuntarea la Intel ar permite, in teorie, companiei din Cupertino sa economiseasca circa 110 de dolari pe cip, ceea ce inseamna ca, pe baza numarului de computere Mac pe care compania le livreaza, aceasta companie ar putea economisi miliarde de dolari.
S-a indicat in luna iunie ca propriul procesor personalizat al Apple ar costa peste cel al Intel, dar presupunem ca asa va fi doar la inceput, ca in cazul oricarei tehnologii noi.
Intre timp, cheltuielile de cercetare si dezvoltare si altele vor fi amortizate. Pe langa faptul ca Apple poate astfel economisi miliarde de dolari, trecerea la propriile procesoare personalizate va insemna ca Apple nu va mai trebui sa depinda de Intel si ca poate lansa update-uri oricand doreste. De asemenea, integrarea partii software cu cea hardware ar fi mai buna.