Majoritatea dintre noi se uita la smartphone-uri aproximativ cinci ore pe zi, isi verifica smartphone-urile de sute de ori pe zi si uneori si in timpul noptii. Se crede ca aproximativ 11% dintre oamenii din tarile vestice sufera de o anumita forma de dependenta de tehnologie, iar acest lucru ii afecteaza.
Dar cercetatorii au descoperit ca unii dependenti dintre noi practic sunt afectati de simptome fizice reale atunci cand nu folosesc internetul. Acestia au descoperit ca utilizatorilor li se accelereaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala atunci cand nu foloseau smartphone-ul.
De asemenea, aveau o stare de anxietate. Profesorul Phil Reed de la Swansea University a spus: „Stiam de ceva vreme ca oamenii care sunt foarte dependenti de dispozitivele digitale acuza stari de anxietate atunci cand nu le mai folosesc, dar acum putem vedea ca aceste efecte psihologice sunt acompaniate de schimbari fiziologice”. A existat o crestere de 3-4% a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, iar in unele cazuri de dependenta severa cifra a fost dubla.
Continui sa crezi ca smartphone-ul tau suna cand de fapt nu suna?
Un studiu al Universitatii din Michigan a identificat ceva ce ar putea fi un semnal de alarma pentru dependenta de smartphone – senzatia ca un smartphone suna pentru ca mai apoi persoana sa descopere ca nu-i asa. Acesta este un simptom fiziologic.
Cercetatorul Daniel J Kruger spune, „Peste 80% dintre studentii pe care i-am chestionat au experimentat acest lucru. Cu toate acestea, acesta se intampla de multe ori – mai mult de o data pe zi – si ar putea fi un semn ca esti dependent in mod fiziologic de smartphone-ul tau.
Te implici prea tare in conversatiile de pe Facebook?
Oamenii dependenti care isi verifica in mod constant smartphone-urile tind sa fie mai stresati decat cei care nu isi verifica prea des telefoanele. Social media este de vina, potrivit cercetatorilor APA.
Cat de des iti verifici smartphone-ul in timpul noptii?
Infiorator, unul din trei oameni sunt atat de dependenti de smartphone-uri incat si le verifica in timpul noptii, potrivit unei stiri de Deloitte. De asemenea, daca vorbim despre persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, vorbim de una din doua persoane.
Dar verificarea Facebook-ului la trei dimineata iti poate afecta viata daca esti dependent – o treime dintre oameni spunand ca acest obicei creeaza certuri, iar specialistii in somn avertizeaza ca acest lucru ne poate afecta sanatatea si ne poate crea simptome fiziologice.