Algoritmul YouTube de recomandare a clipurilor video e un mister, iar unii acuza platforma ca algoritmul sau pune accent pe teoriile conspiratiei. Mozilla s-a decis sa incerce sa inteleaga algoritmul de recomandare al platformei.
YouTube a fost de-a lungul anilor criticata pentru algoritmul sau de recomandare care nu e transparent. Unii cercetatori sustin ca sugestiile algoritmice ale platformei YouTube graviteaza prea des in jurul teoriilor conspiratiei.
Compania s-a angajat public ca va realiza imbunatatiri, dar criticii – cum ar fi Mozilla – sustin ca nu exista nicio modalitate de a evalua progresul YouTube in aceasta privinta.
Mozilla spera ca cel mai nou proiect al sau ar putea schimba acest lucru. Compania Mozilla a dezvaluit o noua extensie de browser care permite utilizatorilor YT sa „doneze” recomandarile lor in numele permiterii cercetatorilor si altor persoane sa inteleaga mai clar algoritmul platformei video.
Extensia de browser e disponibila atat pentru Chrome, cat si pentru Firefox, si permite utilizatorilor YT sa puna propriile sugestii video la dispozitia expertilor externi pentru a le studia.
„Pe masura ce navigati pe YouTube, extensia va masura timpul petrecut pe platforma, fara a colecta informatii despre ceea ce urmariti”, a declarat Ashley Boyd de la Mozilla.
Utilizatorii vor fi incurajati sa raporteze recomandarile deranjante pe care le observa, dar si sa descrie tipul de continut care conduce la aceste sugestii.
Ashley Boyd de la Mozilla evidentiaza faptul ca datele despre algoritmul de recomandare pe care extensia le colecteaza vor fi anonimizate si partajate cu experti externi. Scopul e intelegerea mai clara a tipurilor de continut care determina platforma YouTube sa recomande continut rasist, netolerant sau de conspiratie.