In ziua de azi, se pune un accent mai mare ca niciodata pe cautarea surselor regenerabile de energie. Acest lucru se datoreaza faptului ca resursele noastre naturale sunt finite si ca, in cele din urma, vom epuiza unele forme traditionale de energie.
Acesta e motivul pentru care multe companii se indreapta acum catre folosirea de forme de energie regenerabila, cum ar fi cea solara, cea eoliana si cea hidroenergetica.
Cu toate acestea, pe langa aceste forme de energie regenerabila, ce altceva se mai poate folosi? Se pare ca frigul cosmosului ar putea fi o forma de energie regenerabila.
De fapt, intr-un document publicat joi, cercetatorii de la UCLA au reusit sa valorifice frigul cosmosului folosind un dispozitiv care costa numai 30 de dolari.
Cercetatorii de la UCLA au reusit sa atraga suficienta energie regenerabila din frigul cosmosului pentru a alimenta un bec LED. Desi suntem inca departe de a putea alimenta cu frigul cosmosului orase intregi, case sau servere, ideea are potential.
Dispozitivul in discutie se bazeaza pe un generator termoelectric care poate genera electricitate din diferenta de temperatura dintre o parte fierbinte si una rece.
Partea fierbinte e amplasata pe sol (evident), in timp ce cealalta parte trebuie sa fie amplasata in cosmos, sau macar la o altitudine mare in atmosfera, unde e frig.
Aceasta nu este o noua descoperire, pentru ca e deja cunoscuta drept racire radiativa. Insa, conform cercetatorului Aaswath Raman, „Sincer, acesta este un experiment pe care l-ar putea realiza pana si un elev de liceu si probabil ca il va putea realiza la un moment dat. Simplitatea e ceea ce determina ca aceasta tehnologie sa fie convingatoare”.
Cu toate acestea, cercetatorul mentioneaza, „Marele neajuns cu aceasta tehnologie e ca cantitatea de energie regenerabila pe care o putem genera astfel este foarte redusa”.
Sursa imagine: Flickr.com