Robotii moi promit o abordare mai buna a automatizarii, dar sunt frecvent prea complecsi, sunt prea scumpi si necesita multe fire. Din fericire, cercetatorii de la Harvard au gasit o modalitate de a simplifica robotii moi.
Unul dintre neajunsurile majoritatii robotilor din ziua de azi este ca acestia pot fi considerati „reci”. Acest lucru e din cauza materialelor folosite, pentru ca acestia sunt in general produsi din metal.
Are logica sa se foloseasca metal, avand in vedere ca metalul este rezistent, ceea ce permite acestor dispozitive sa fie rezistente. Cu toate acestea, metalul determina ca efectuarea anumitor sarcini sa fie dificila.
Din acest motiv conceptul robotilor „moi” a starnit interesul. Recent, se pare ca cercetatorii de la Harvard au dezvoltat un dispozitiv robotic moale care pot fi propulsat de aer sub presiune.
Robotii moi nu sunt ceva nou, dar una dintre diferentele creatiei cercetatorilor de la Harvard – care foloseste aer sub presiune – e ca e mai simpla in activitatile sale comparativ cu alte astfel de dispozitive moi.
Alti roboti moi tind sa fie mai complecsi si implica multe fire. Datorita designului care foloseste aer sub presiune, creatia cercetatorilor Harvard are un design mult mai simplu.
Aerul va fi pompat prin tuburi in picioarele dispozitivului. Tuburile sunt fabricate in diferite dimensiuni, ceea ce determina modul in care vor reactiona la aer.
Deci prin controlarea aerului sub presiune si trimiterea acestuia in tuburile potrivite, cercetatorii Harvard pot reusi mai multe. Un astfel de design e ideal pentru anumite sarcini in care robotul nu trebuie sa fie legat intr-un anume loc, cum ar fi in spatiul cosmic sau in misiunile de cautare si recuperare. De asemenea, natura sa relativ simpla inseamna ca va fi mai costisitor de produs si de inlocuit.