Unul dintre principalele dezavantaje ale surselor regenerabile de energie, cum ar fi cea eoliana si cea solara, este faptul nu avem o modalitate eficienta de a stoca surplusul de electricitate regenerabila. Cand este vant puternic, s-ar putea sa generam mai multa energie regenerabila decat este suficient pentru a alimenta reteaua, dar nu putem stoca excesul.
In ceea ce priveste energia din sursele regenerabile, cu siguranta am evoluat. Cu toate acestea, problema este ca uneori generam mai multa energie decat avem nevoie si nu avem intotdeauna o modalitate de a stoca excesul de electricitate.
Asta inseamna ca vor exista momente cand avem prea multa energie si cand nu avem suficienta si nu putem accesa surplusul de electricitate. Cu toate acestea, se pare ca cercetatorii de la Universitatea Stanford au venit cu o idee de a prelua excesul de electricitate regenerabila si de a-l transforma in metan.
Asta inseamna ca, in cazul in care avem nevoie de energie regenerabila suplimentara, metanul poate fi pur si simplu ars mai apoi. Cum e posibil acest lucru?
Prin utilizarea microorganismului Methanococcus maripaludis si a dioxidului de carbon. Se produce metan in schimb. Cercetatorii vor folosi un electrod cu energie electrica regenerabila pentru a elibera atomii de hidrogen care vor fi consumati de aceste microorganisme care vor produce metan care va fi capturat si stocat pentru utilizare ulterioara.
Exista ingrijorarea ca arderea metanului elibereaza dioxid de carbon, dar avand in vedere ca aceasta metoda este realizata prin tragerea dioxidului de carbon din atmosfera, acesta va fi un proces relativ neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon. Ar putea fi nevoie de ceva timp pana ce cercetatorii vor crea asa ceva la scara mare, dar arata destul de promitator.