Conform unei noi stiri, roverul Perseverance de pe Marte a reusit sa produca oxigen respirabil pe acea planeta, o premiera. Agentia spatiala americana a explicat cum a reusit roverul Perseverance acest lucru.
Desi obiectivul principal al roverului Perseverance e de a identifica semne de viata antica pe planeta Marte, acesta a realizat si unele experimente stiintifice.
Pe 20 aprilie, Perseverance a reusit sa preia CO2 din atmosfera planetei Marte si sa-l converteasca in O2. Acest rover a fost echipat cu un instrument care se numeste MOXIE.
Instrumentul de dimensiunea unui toaster a permis roverului Perseverance sa separe atomii de oxigen din moleculele de CO2 prin incalzirea gazului la aproximativ 798 de grade Celsius si creand monoxid de carbon ca produs secundar.
In timpul primului test al instrumentului, acesta a produs aproximativ 5 grame de oxigen, suficient pentru ca un astronaut sa poata respira 10 minute in costumul sau spatial.
Acest experiment deschide calea pentru viitoarele misiuni, in special pentru cele care implica astronauti, dar si rachetele care ii vor transporta pe planeta Marte, rachete care necesita O2 pentru a functiona.
Se pare ca o racheta care tranporta 4 astronauti ar avea nevoie de 25 de tone de oxigen. Nu e fezabil sa transporti atata oxigen catre Marte, asa ca se lucreaza pentru a obtine oxigen chiar pe planeta Marte.
Acest test vine dupa o alta premiera istorica pentru roverul Perseverance si agentia spatiala americana. Mai devreme in aceasta saptamana, agentia spatiala NASA din Statele Unite a finalizat primul zbor cu o aeronava pe o alta planeta, cu elicopterul Ingenuity Mars. La fel ca instrumentul MOXIE, Ingenuity Mars e in principal o dovada de concept.