E greu pentru unii sa-si imagineze ultimele luni de izolare fara apelul video cu care pot comunica cu altii din orase indepartate. Au trecut cateva luni de la impunerea distantarii sociale din cauza coronavirusului Wuhan.
Zoom si Skype au constribuit la mentinerea legaturii cu cei aflati la mare distanta, astfel ca apelurile video au fost foarte importante pentru milioane de oameni.
Majoritatea oamenilor se multumesc cu FaceTime si Google Duo, servicii pe care le pot folosi de pe smartphone-uri. Am evoluat fata de primul serviciu de apel video comercial din istorie.
Acum 50 de ani, a avut loc primul apel video public Picturephone Mod II (din istorie) care s-a desfasurat intre primarul din Pittsburgh (Peter Flaherty) si CEO-ul Alcoa (John Harper).
A fost primul apel video din istorie pe care il puteai lansa de la domiciliu sau de la birou, iar 38 de astfel de sisteme au fost folosite de 8 companii din Pittsburgh pe 1 iulie 1970, cand reteaua AT&T a fost pusa in functiune.
Pentru a marca aniversarea, actualul primar din Pittsburgh (William Peduto) si presedintele Alcoa, Michael G. Morris, participa astazi la o videoconferinta.
Dupa aceea, un grup de savanti de la Universitatea Carnegie Mellon organizeaza un Q&A despre istoria Picturephone. Universitatea Carnegie Mellon are doua astfel de sisteme in posesie, iar pe unul dintre dispozitive l-a adus la zi si poate rula software modern de videoconferinte, cum ar fi Zoom si Skype.
Facultatea de Informatica a acestei universitati a creat si un site web plin cu detalii si documente fascinante despre istoria apelurilor video. Aceasta istorie se intinde si mai devreme de 1970.
Conceptul de apel video a aparut odata cu aparitia telefonului si a cinematografului, cu aproape un secol inainte. Aceasta tehnologie a reusit sa apara, partial, abia in anii 1920.
In anii ’30, compania AT&T din Statele Unite a demarat dezvoltarea unui sistem care sa-i permita sa transmita film prin reteaua de telefonie fixa, fara a fi nevoie de cabluri dedicate pentru video. Ce parere ai despre asta?