Cercetatorii de la MIT si NREL au dezvaluit noi celule TPV (termofotovoltaice) care transforma caldura in electricitate. Acestea pot fi incorporate in acumulatori termici la scara larga, generand electricitate pe baza caldurii fara nicio piesa in miscare. Eficienta procentuala e uimitoare.
Aceste celule genereaza energie electrica prin incalzirea materialelor semiconductoare pentru a stimula semnificativ energia fotonilor.
Pana in prezent, in general, celulele termofotovoltaice au fost capabile de o eficienta de doar 32%, deoarece acestea generau electricitate in medii cu temperaturi mai scazute.
Dar noul design al MIT si NREL preia energia de la surse de caldura intre 1900 si 2400 de grade Celsius. Masurand eficienta cu un senzor de flux de caldura, echipa de cercetatori MIT si NREL a descoperit ca energia electrica generata variaza in functie de temperatura.
Intre 1900 si 2400 de grade Celsius, noul design de celula termofotovoltaica produce electricitate cu o eficienta de aproximativ 40%. Turbinele cu abur sunt capabile de aceeasi eficienta, dar sunt mai complicate si limitate la temperaturi mai scazute.
Unul dintre avantajele convertoarelor de energie solide e ca pot functiona la temperaturi mai ridicate si cu costuri de intretinere mai mici intrucat nu contin parti in miscare”, a declarat Asegun Henry, profesor la MIT.
La scara larga, sistemul ar captura excesul de energie din surse regenerabile (inclusiv soarele) si sa-l stocheze in anumite medii. Sau daca e nevoie de electricitate in reteaua electrica, celulele termofotovoltaice pot transforma acea caldura in electricitate si sa o transfere in reteaua electrica. Ce parere ai despre noile celule termofotovoltaice cu eficienta de 40% in convertirea caldurii in energie electrica? Crezi ca sunt mai rentabile decat panourile solare?