Melcii nu sunt cunoscuti pentru gandirea lor rapida, dar acestia pot lua decizii complexe folosind doar doua celule ale creierului, au aflat oamenii de stiinta. O celula ii spune melcului ca ii este sau nu foame, in timp ce cealalta ii da de stire cand mancarea este prezenta.
Descoperirea, facuta folosind doi electrozi folositi pentru a masura activitatea creierului melcilor care erau in cautare de salata verde, i-ar putea ajuta pe ingineri sa proiecteze roboti mai inteligenti.
Te-ai putea gandi ca daca dezvolti un sistem de inteligenta artificiala sau creierul unui robot, acela ar fi foarte complex.
La urma urmei, cu toate lucrurile diferite la care ne putem gandi si cand vine vorba despre rezolvarea unei probleme, acest lucru ar implica algoritmi si programare complexa, nu-i asa?
Cu toate acestea, se pare ca o descoperire recenta a indicat ca poate mai putin este mai mult. Oamenii de stiinta de la University of Sussex au descoperit ca creierele de melci ar putea fi cheia pentru a dezvolta roboti mai inteligenti.
Oamenii de stiinta au atasat electrozi de creierele unor melci, iar potrivit descoperirilor lor, acesti melci au folosit doar doua celule cerebrale pentru a lua decizii complexe.
O celula i-a spus melcului ca ii era foame, iar cealalta i-a spus ca mancarea este aproape. Asadar, cum va duce asta la roboti mai inteligenti?
Prin folosirea unui sistem atat de simplu, oamenii de stiinta au descoperit ca acest lucru a economisit practic energia acelor melci prin reducerea activitatii creierului cand nu era mancare prin preajma.
Potrivit profesorului George Kemenes, „Descoperirile noastre pot ajuta oamenii de stiinta sa identifice alte sisteme neuronale nucleu care stau la baza proceselor similare de luare a deciziilor. Acest lucru ne va ajuta eventual sa proiectam ‘creierele’ robotilor pe baza principiului folosirii a cator mai putine componente necesare pentru a efectua sarcini complexe”.
Desigur, daca un astfel de sistem bazat pe creierul acestor vietuitoare se va dovedi eficient pentru roboti inteligenti ramane de vazut, pentru ca inca nu a fost pus in practica, dar pe hartie are mult sens.