Securitatea cibernetica nu este usoara, insa principiile simple totusi se aplica. Responsabilitatea este una, cooperarea este alta. Acestea sunt pietrele de temelie ale securitatii in orice societate. Multi dintre voi poate ca va amintiti de atacul cibernetic WannaCry care a generat panica pe tot globul la inceputul anului trecut. Atacul cibernetic WannaCry a perturbat nenumarate companii din intreaga lume, deoarece a blocat accesul oamenilor la calculatoarele lor si a cerut o rascumparare in schimbul deblocarii lor.
Stiri anterioare au indicat ca unii erau convinsi ca Coreea de Nord se afla in spatele acestui atac cibernetic. Guvernul Statelor Unite a numit in mod oficial Coreea de Nord ca faptuitor al acestui hack WannaCry.
Consultantul pentru securitate interna al Statelor Unite, Thomas P. Bossert, a scris un articol si a mentionat pentru prima data ca Coreea de Nord este direct vinovata de criza hack-ului WannaCry.
Multe companii au fost afectate de acest hack al Coreii de Nord. Chiar si Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie a fost blocat din cauza acestui atac cibernetic. Numeroase calculatoare din spitale, intreprinderi, scoli si locuinte au devenit inutile din cauza WannaCry.
„Desi victimele au primit cererile de rascumparare, plata nu a deblocat calculatoarele. A fost miselesc, costisitor si neglijent. Atacul a fost pe larg raspandit si a costat miliarde, iar Coreea de Nord este direct responsabila”, a scris consultatul din Statele Unite.
Implicarea Coreii de Nord a fost suspectata dupa hack, cand cercetatorii au descoperit ca WannaCry a folosit un exploit care a fost furat de la NSA din Statele Unite. De asemenea, au fost efectuate comparatii cu atacul cibernetic asupra Sony din 2014.
Microsoft si guvernul Statelor Unite au invinuit Coreea de Nord si pentru atacul cibernetic WannaCry. Statele Unite au venit cu o declaratie similara.