Un anumit continent a generat anul trecut mai multa electricitate din energia regenerabila si nepoluanta decat din sursele poluante. Raportul de generare de electricitate a fost de 38% la 37%. Cu toate acestea, tranzitia la electricitatea ecologica nu e inca completa pe acel continent.
Europa isi reduce dependenta de sursele de energie poluante. Un raport copublicat de Ember si Agora Energiewende, doua grupuri fosusate pe sursele regnerabile de electricitate, a dezvaluit ca Europa a generat mai multa energie din sursele regenerabile decat din cele neregenerabile in 2020.
Acest lucru nu s-a mai intamplat anterior, potrivit celor doua grupuri. Energia eoliana, solara, hidroenergia si biomasa au reprezentat 38% din electricitatea Europei, in crestere fata de 34,6% din 2019, in timp ce sursele poluante au scazut la 37%.
Cei mai importanti factori de crestere a utilizarii energiei regenerabile au fost energia solara si eoliana, cu 15% si respectiv 9%. Principalele tari care au evoluat in aceasta privinta sunt Olanda, Suedia si Belgia, potrivit raportului.
Intre timp, utilizarea de carbune si cea nucleara au scazut cu 20% si respectiv 10% (nuclearul este o categorie separata de regenerabile si sursele poluante).
Europa tranziteaza la sursele regenerabile. Unele tari, cum ar fi Marea Britanie, au reusit sa genereze mai multa electricitate din surse regenerabile decat din cele poluante anul trecut. Aceasta realizare e importanta.
Dupa cum remarca Ember si Agora Energiewende, se pare ca pandemia de coronavirus a avut un impact redus asupra acestei tranzitii in Europa. Totusi, munca nu s-a incheiat.
Cresterea biomasei a stagnat efectiv in 2018. De asemenea, Europa trebuie sa-si tripleze cresterea solara si eoliana pentru a-si atinge obiectivele ecologice si nepoluante pana in 2030.