Comisia Europeana a confirmat un lucru care nici nu mai trebuia confirmat si acela ca nu ai cum sa opresti pirateria online pentru ca daca inchizi un site de piraterie, apare altul si ii ia locul.
Potrivit unui raport publicat de Centrul de Cercetare al Comisiei Europene, s-a concluzionat ca inchiderea website-ului german Kino.to care se ocupa cu streaming video ilegal, nu prea a avut efectul scontat in scaderea pirateriei nationale. Cei de la Centrul de Cercetare al Comisiei Europene au monitorizat activitatea a 5000 de cetateni germani.
S-a aflat ca in ciuda faptului ca in iunie 2011, atunci cand website-ul a fost inchis de autoritati, a existat o scadere clara a pirateriei, nivelul de piraterie a revenit la normal la scurt timp. In plus, s-a aflat ca inchiderea site-ului Kino.to, pe langa faptul ca nu i-a incurajat pe oameni sa foloseasca website-uri legale, a dus la aparitia altor site-uri de streaming ilegale nou-noute, printre care se numara mega-stream.to, kinox.to, video2k.tv, precum si altele.
Acest lucru nu este de mirare. Oricat s-ar chinui industria de entertainment si cei care fac legile si oricate resurse ar fi alocate pentru combaterea pirateriei online, oamenii intotdeauna vor gasi o modalitate pentru a viziona si impartasi continut ilegal.
In legatura cu site-ul suedez de piraterie The Pirate Bay, autoritatile au facut tot ce se putea pentru a-l da jos. La inceputul lunii decembrie anul trecut, autoritatile au reusit sa gaseasca serverul pe care este stocat site-ul de piraterie. S-a facut un raid la statia Nacka, un centru de date protejat nuclear construit intr-un munte din apropiere de Stockholm.
Autoritatile au deconectat de la internet si au confiscat toata aparatura. Astfel, zeci de milioane oameni din toate colturile lumii nu au mai putut accesa website-ul de torrent. Pe 31 ianuarie, site-ul de piraterie a revenit, spre bucuria milioanelor de oameni, iar logo-ul era o pasare Phoenix.
Desi Pirate Bay a revenit online, aceasta revenire nu a fost fara probleme, de multe ori website-ul de piraterie avand probleme in a fi accesat. Pentru cei din spatele site-ului, cea mai mare provocare era sa gaseasca un hosting stabil pentru a le gazdui site-ul de piraterie. De cateva ori, The Pirate Bay a fost dat afara de mai multe companii de hosting din cauza cererilor autoritatilor.
In cautarea unei bune locatii pentru a-si gazdui site-ul, cei din spatele The Pirate Bay au apelat si la Trabia, cel mai mare centru de date din Republica Moldova. In ianuarie, serviciul de internet a spus ca sustine libertatea cuvantului si folosirea fara bariere a internetului, dar a precizat ca The Pirate Bay trebuie sa se supune legilor locale si internationale.
Avand in vedere ca The Pirate Bay nu este un astfel de website, Trabia ar fi avut probleme daca ar fi continuat sa gazduiasca site-ul de piraterie. Sven Wiese, fondatorul Trabia, a spus ca operatorul celebrului site l-a contactat in ianuarie pentru a-l informa ca isi va muta site-ul in alta locatie.
The Pirate Bay a parasit Moldova chiar inainte de a avea loc o intalnire guvernamentala pe tema pirateriei, in care The Pirate Bay a fost pe agenda de discutii. Apoi, Wiese a declarat ca The Pirate Bay este gazduit de CloudFlare, o companie din Statele Unite, dar nu era strict adevarat. Site-ul de piraterie se afla intr-o locatie separata ascunsa, dar serviciile CloudFlare furnizau intr-adevar un „front-end” site-ului.
Aici este un lucru interesant. Dupa ce Hollywood-ul a bagat o gramada de bani in Suedia pentru ca autoritatile de acolo sa faca un raid la locatia serverului site-ului de piraterie, The Pirate Bay nu numai ca si-a revenit dar a si plantat cate ceva din infrastructura sa in „curtea” din spate a Hollywood-ului.