S-a spus (in functie de locul in care va aflati) ca apasand butonul de trecere pentru ca semaforul sa devina verde este doar un efect placebo, conceput pentru a le oferi oamenilor sentimentul ca detin controlul. S-ar putea spune acelasi lucru si despre setarile de confidentialitate? Intr-o stire de AP, aflam ca asa pare cu Google.
Nu este un secret faptul ca Google urmareste locatia utilizatorilor atunci cand vine vorba despre utilizarea anumitor servicii – cum ar fi Google – si, ca sa fim cinstiti, compania a fost foarte onesta atunci cand avea nevoie de permisiunea utilizatorilor pentru a le accesa locatia si pentru a-i urmari.
Cu toate acestea, stirea sustine ca, chiar si atunci cand dezactiveaza urmarirea prin Istoricul de Locatie, miscarile utilizatorilor sunt inca urmarite (desi nu la un nivel la fel de precis).
Impreuna cu cercetatorii de informatica de la Princeton, publicatia AP a confirmat ca acest lucru este adevarat, compania capturand imagini ale locurilor unde se afla utilizatorii atunci cand deschid aplicatia Google Maps; informatiile zilnice pentru vreme pe Android le vor urmari utilizatorilor locatia; cautarile prin Google vor incerca de asemenea sa urmareasca locatia utilizatorilor.
Ca raspuns la stirea AP, un purtator de cuvant al Google a declarat, „Exista o serie de moduri diferite prin care Google poate utiliza locatia pentru a imbunatati experienta oamenilor, incluzand: Istoricul de Locatie, Activitatea Web si de Aplicatii si prin intermediul serviciilor de localizare de la nivel de dispozitiv. Oferim descrieri clare ale acestor instrumente si controale, in asa fel incat oamenii sa le poata porni sau opri si sa isi poata sterge istoricul in orice moment”.
Purtatorul de cuvant are dreptate, pentru ca compania le ofera utilizatorilor optiunea de a dezactiva complet urmarirea, desi, avand in vedere ca este denumita „Activitate Web si de Aplicatii”, nu pare o setare foarte evidenta.