Oricat de avansate ar fi stiinta si tehnologia, exista inca unele boli pentru care cercetatorii inca nu au descoperit un leac complet, cum ar fi diabetul de tipul 1 care este ceva ce mai mult este tinut sub control decat tratat.
Cu toate acestea, se pare ca cercetatorii de la ViaCyte se apropie de gasirea unui leac pentru diabetul de tip 1, acestia creand ceea ce acestia numesc un „leac functional”. Practic, acesta implica o terapie bazata pe celule stem cu care insulina poate fi eliberata in corpul pacientului atunci cand este nevoie.
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu diabetul de tip 1, acesta este o afectiune in care pancreasul persoanei produce prea putina insulina sau deloc, ceea ce inseamna ca cei care sufera de aceasta afectiune trebuie sa-si monitorizeze constant nivelul de glocoza si sa ia suplimente cu insulina, ceea ce uneori se poate dovedi dificil, mai ales atunci cand calatoresc.
Cu toate acestea, inainte de a ne entuziasma prea tare, se pare ca aceasta cercetare cu privire la diabetul de tip 1 a cercetatorilor este inca in etapele timpurii. Prima runda de teste clinice au fost efectuate de cercetatori pentru a vedea daca celulele stem ar putea creste pe deplin in celulele necesare pentru a produce insulina.
Vestea buna este ca testele cercetatorilor au avut succes, dar vestea mai putin buna este ca numarul de celule din implanturi nu a fost suficient pentru a-i trata practic pe pacienti de diabetul de tip 1.
Cercetatorii de la ViaCyte au spus rapid ca acesta nu este in niciun caz un leac complet pentru diabetul de tip 1, avand in vedere ca nu rezolva sau trateaza cauzele specifice ale bolii. De asemenea, va fi nevoie ca pacientii sa ia medicamente imunosupresoare pentru a proteja celulele create fata de propriul sistem imunitar al corpului, dar presupunem ca cel putin este un pas inspre directia cea buna.