In ciuda a ceea ce ai vazut in filme, robotii cu inteligenta artificiala de astazi sunt foarte limitati in actiuni. Acestia pot fi grozavi pentru multe sarcini repetitive, dar incapacitatea lor de a intelege nuantele limbii umane inseamna ca acestia sunt in cea mai mare parte inutili la sarcini mai complicate.
Daca exista un lucru prin care oameni se diferentiaza de roboti cu inteligenta artificiala, acela ar fi contextul comenzilor. Avand in vedere ca noi oamenii intelegem contextul si subtextul (substrat psihologic si de idei sugerat de un text), daca scapam ceva pe jos, ii putem spune cuiva sa-l ridice, iar acel cineva va sti ce este acel lucru.
Din pacate, robotilor, in marea majoritate a lor, cu inteligenta artificiala inca le lipseste constientizarea legata de context a comenzilor, dar acest lucru este ceva ce cercetatorii incearca sa schimbe.
Recent, cercetatorii de la Laboratorul de Inteligenta Artificiala si Informatica al MIT au alcatuit o lucrare cu privire la invatarea robotilor cu inteligenta artificiala comenzile contextuale, conform careia robotii vor constientiza obiectele si mediul in care acestia se afla, asa ca utilizatorii nu vor fi nevoiti sa fie foarte exacti atunci cand dau comenzi.
Potrivit cercetatorului CSAIL, Rohan Paul, care este unul dintre autorii de varf al lucrarii, „In timp ce oamenii inteleg lumea ca o colectie de obiecte si oameni si concepte abstracte, masinariile o vad in pixeli, intr-un set de date dintr-un sistem de coordonate si harti 3D generate de senzori. Acest gol semantic inseamna ca, pentru ca robotii sa inteleaga ce le spunem noi, acestia au nevoie de o reprezentare mai bogata cu privire la ceea ce spunem si ce actiuni efectuam”.
Dupa cum se pare, exista multe alte companii si cercetatori care lucreaza pentru ca inteligenta artificiala sa fie constienta si sa-si dea seama de contextul comenzilor. De exemplu, in cazul Google Translate, Google a lucrat pentru a transforma procesul de traducere astfel incat sa ia in calcul contextul frazei, spre deosebire de a traduce pur si simplu cuvant cu cuvant.