Cercetatorii au dezvoltat nanomasini care sunt capabile sa ucida cancerul prin forajul in celulele cancerului si ucigandu-le in 60 de secunde. Aceste nanomasini sunt practic niste mici molecule care se invart si care sunt conduse de lumina.
Aceste molecule se invart atat de rapid incat acestea pot sapa prin celule in drumul lor si practic sa foreze in celule. Un test efectuat de Universitatea Durhan a dezvaluit ca acestor nanomasini le-a luat intre 1 si 3 minute pentru a sfredeli prin membrana exterioara a unei celule de cancer de prostata.
Acestea au reusit sa ucida celula de cancer imediat dupa ce au sfredelit in aceasta. „Continuam inainte cu ambitiile noastre de a putea folosi nanomasini activate de lumina pentru a ucide celule de cancer cum ar fi cele din tumorile de san si din melanoamele de piele, inclusiv cele care sunt rezistente la tratamentele actuale de chimioterapie”, a explicat Dr. Robert Pak, cercetator de la Universitatea Durhan.
Odata ce aceasta tehnica cu nanomasini creata de cercetatori este pe deplin dezvoltata, aceasta s-ar putea dovedi o inovatie in tratamentele non-invazive care ucid cancerul, acest lucru putand duce la procente ridicate de supravietuire si la o imbunatatire globala a starii pacientilor.
Cercetatorii au descoperit ca aceste nanomasini trebuie sa se invarta de doua sau trei milioane de ori pe secunda pentru a depasi obstacolele din apropiere si, de asemenea, pentru a fi mai rapide decat miscarea naturala browniana care este miscarea dezordonata a particulelor microscopice.
Cercetatorii au efectuat deja experimente pe microorganisme si pesti mici cu aceste nanomasini care ucid cancerul. Acestia spera sa testeze aceasta tehnica si pe rozatoare in curand. Daca testarile pe animale se vor dovedi de succes pentru cercetatori, acestea vor pava calea testarilor clinice pe oameni.